سرگی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در ششمین نشست مشورتی فارمت مسکو، تحریم های اعمال شده از سوی غرب به ویژه امریکا علیه افغانستان را ناعادلانه خوانده تاکید کرده است که غرب باید تحریم های وضع شده بالای مقامات امارت اسلامی را لغو کند.
به گفته لاوروف، کشورهای غربی باید دارایی های مسدود شده افغانستان را نیز آزاد کنند و مسوولیت خود را در قبال بازسازی افغانستان انجام دهند.
لاوروف افزوده است:« من از کشورهای غربی میخواهم که مسوولیت خود را در قبال بازسازی افغانستان پس از جنگ بپذیرند و تمامی تحریمهای اعمال شده علیه طالبان را لغو کرده و دارایی های افغانستان را آزاد کنند. بلی! می توانم بگویم که امریکا دارایی های افغانستان را به صورت غیرقانونی مسدود کرده است و این کار تأثیر منفی عمیق بر سکتور بانکی افغانستان داشته است.»
کارشناسان سیاسی از امارت اسلامی می خواهند که در برخی سیاست های خود بازنگری کرده و به گفتهٔ آنها، مشکلات موجود بدون روابط دو جانبه حل نمیگردد.
سمیر انگار، کارشناس روابط بین الملل میگوید:« امارت اسلامی باید در برخی از سیاست های خود بازنگری کرده و با استفاده از فرصت های موجود، دیدارهای مکرر با جامعه جهانی داشته باشد و شرایط خود را به گونه ای مشخص بیان کند تا مشکلات موجود هموار گردد.»
سرگی لاوروف در حالی چنین اظهارات را بیان میکند که مولوی امیرخان متقی، سرپرست وزارت امور خارجه امارت اسلامی به روسیه و همه کشورها اطمینان داده است که افغانستان متعهد به برقراری روابط به اساس منافع متقابل با همه طرف ها است.
ذبیح الله مجاهد سخنگوی امارت اسلامی از اظهارات وزیر امور خارجه روسیه استقبال کرده تاکید نموده است که جامعه جهانی و کشورهای غربی به جای فشار سیاسی باید با امارت اسلامی تعامل کند، دارایی های مسدود شده افغانستان را آزاد کرده و تحریم های اعمال شده بالای مقامات حکومت سرپرست را رفع کنند.
مجاهد میافزاید:« تحریم ها نتیجه ای ندارد، این تلاش ناموفق است و پیگیری و ادامه تلاش ناموفق کار افراد دانا نیست. ما خواستار پایان تحریم ها و فشارها هستیم؛ به جای آن باید به تعامل مثبت رو آورده شود. پول های مسدود شده افغانستان مال مردم است و باید آزاد شود. اگر این پول همینگونه مسدود باقی بماند، پس این نقض حقوق بشر و ظلم در حق افغانستان و افغان ها است.»
کارشناسان سیاسی درباره اظهارات این مقام روسی نظرات متفاوتی دارند.
برخی این اظهارات را برای جامعه جهانی به ویژه جهان غرب و افغانستان مهم می دانند و تاکید میکنند، برای کاهش مشکلات موجود، هر دو طرف باید به جای فشار آوردن بر یک دیگر وارد تعامل شوند؛ اما برخی دیگر معتقدند که غرب خواسته های مقامات روسیه را نمی پذیرد.
ادریس محمدی زازی، کارشناس سیاسی میگوید:« هر دو طرف باید درک کنند که وضع محدودیت ها و فشارها بر مردم عام تأثیر می گذارد و باعث ضرر و زیان آنها می شود.»
توریالی زازی، کارشناس سیاسی میگوید:« این درخواست مقامات روسیه پذیرفته نمیشود و نتیجه مثبتی ندارد که میگویند تحریم های اعمال شده علیه مقامات حکومت سرپرست باید لغو شده و پول منجمد شده افغانستان آزاد شود. پیش از این نیز، نشست ها و درخواست های مشابه در روسیه و سایر نقاط جهان شده اما هیچ نتیجه مثبتی نداشته است.»
افغانستان، پاکستان، ایران، چین، هند، قزاقستان، قرغیزستان، ترکمنستان، ازبکستان، عربستان سعودی، قطر، امارات متحده عربی و ترکیه در نشست فارمت مسکو شرکت دارند.
قابل ذکر است که در پنجمین نشست مشورتی فارمت مسکو، بر ایجاد حکومت همه شمول در افغانستان، مبارزه با گروه های تروریستی و احترام به حقوق بشر به ویژه حق آموزش و کار دختران و زنان تاکید شده بود.