شرکت برق یا برشنا افغانستان در کنفرانس تحت عنوان «معرفی فرصت های سرمایه گذاری در حوزه برق» از سرمایه گذاران افغان و خارجی خواست برای تولید برق در افغانستان سرمایه گذاری کنند.
شرکت برشنا به سرمایه گذاران اطمینان داد که در این زمینه هر نوع فرصت و امکانات را در اختیار آنها قرار خواهد داد.
عبدالباری عمر، رییس شرکت برشنا میگوید:« ما فرصت های بسیار خوبی در زمینه تولید برق داریم و از شما دعوت می کنیم که از این فرصت ها استفاده کنید. ما ظرفیت تولید ۲۲۲ هزار میگاوات برق در بخش انرژی خورشیدی را داریم. شرکت های ملی و بین المللی میتوانند در این بخش سرمایه گذاری کنند. افغانستان در حال حاضر امن و سر و مال و عزت شما حفظ است. ما از همه کسان که برای کار به افغانستان می آیند استقبال می کنیم.»
عمر میافزاید، در چند روز آینده ۳۶ میگاوات برق تولید شده در داخل کشور به بهره برداری سپرده میشود و بیشترین بخش این برق خورشیدی است.
همچنین عمر از واردات مقدار زیاد برق در آینده نزدیک خبر داده و گفت، در آینده نزدیک دو هزار میگاوات برق از ترکمنستان در چهارچوب دو پروژه بزرگ وارد میشود و همراه با آن نیاز برق در کشور تا حد زیادی تأمین خواهد شد.
او در این مورد میگوید:« در قالب پروژه تاپ یک هزار میگاوات برق در اختیار افغانستان قرار می گیرد. بحث ها روی امور تخنیکی این پروژه جریان دارد و در آینده نزدیک کار عملی آن آغاز خواهد شد. کار های خط انتقال برق که از ازبکستان وارد ولایت جوزجان شده و کار آن توسط شرکت های افغانی در حال انجام است، ۷۰ تا ۸۰ درصد تکمیل شده است. از این خط نیز یک هزار میگاوات برق به افغانستان داده می شود.»
رییس اجرایی شرکت برشنا همچنان گفت، ۲۰ میلیارد افغانی قروض برق مصرف شده در حکومت قبل هنوزهم به شرکت برشنا پرداخت نشده است.
به گفته عبدالباری عمر، بیشتر این بدهی ها بالای ادارات دولتی باقی مانده و تا ۲ میلیارد افغانی بدهی بالای زرومندان و سیاستمداران پیشین مانده است.
وی میافزاید:« هنوزهم ۲۰ میلیارد افغانی بدهی از نظام قبلی باقی مانده است. از این میان، ۱۶ میلیارد از ادرات دولتی، ۱.۵ تا ۲ میلیارد آن از زورمندان و سیاسیون نظام قبلی است.»
علاوه بر این، شرکت برشنا با چندین شرکت خصوصی برای تولید تقریباً ۲۵۰ میگاوات برق خورشیدی، قراردادهایی امضا کرد.
نمایندگان این شرکت ها میگویند، آنها تعهد کرده اند که افغانستان را از نظر تولید برق به یک کشور صادراتی تبدیل کنند.
عبدالحمید هلمندی، رئیس شرکت انرژی های تجدیدپذیر میگوید:« سکتور خصوصی میتواند افغانستان را از واردات برق نجات دهد و اگر خدا خواست آن به یک کشور صادراتی تبدیل کند.»
در همین حال، مولوی عبدالکبیر معاون سیاسی ریاست الوزرا اطمینان داد که امارت اسلامی متعهد به مهار کردن آب افغانستان است و در تلاش است تا تمام آب های جاری کشور را کنترول کند.
وی در این مورد گفت:« مدیریت آب اولویت امارت اسلامی است. افغانستان در حال حاضر از خشکسالی شدید رنج می برد و با اثرات مخرب تغییرات اقلیمی مواجه است. مهم است که ما به مهار کردن آب و توسعه کشاورزی خود توجه ویژه ای داشته باشیم.»
از سوی دیگر، مقامات از جهان خواستند تا در تولید انرژی سبز یا گرین انرژي به افغانستان کمک کنند. به گفته آنها یکی از مزایای تولید انرژی سبز کاهش تولید گازهای گلخانه ای و جلوگیری از آلودگی هوا است.
زین العابدین عاید، معاون مسلکی اداره ملی حفاظت از محیط زیست گفت:« ما از جهان میخواهیم که در تولید انرژی سبز با ما همکاری کند و افغانستان را از آسیب تغییرات اقلیمی نجات دهد. تولید انرژی سبز در افغانستان برای سایر کشورها نیز مفید است. اگر این انرژی در افغانستان تولید شود، سطح تولید گازهای گلخانه ای کاهش می یابد.»
مسوولین شرکت برشنا افغانستان همچنان به برخی مشکلات اشاره کرده و گفتند، هنوزهم ۵۰۰ هزار میتر با سیستم وصل نشده است، اما کار جدی برای آن جریان دارد.
آنها همچنین میگویند، کار برای نوسازی لین های پرسوده انتقال برق جریان دارد که با آن از ضایعات و هدر رفتن برق جلوگیری میشود.
به گفته مسوولین، افغانستان ظرفیت تولید صدها هزار میگاوات برق را دارد اما در شرایط کنونی به حدود چهار و نیم هزار میگاوات برق نیاز دارد که ممکن است با صنعتی شدن این میزان افزایش یابد.
آنها میافزایند، افغانستان با داشتن امکانات میتواند ۲۴ هزار میگاوات برق آبی، ۲۲۲ هزار میگاوات خورشیدی، ۶۷ هزار میگاوات بادی، ۴ هزار میگاوات برق از زباله شهری و هزاران میگاوات برق حرارتی تولید کند.