کرن دیکر، شارژدافیر وزارت خارجه امریکا برای افغانستان پس از سفر به امریکا، با معاون سرمنشی سازمان ملل متحد و شماری دیگر از مقامات امریکایی در مورد مسائل مربوط به افغانستان گفتگو کرده است.
دیکر که امور دیپلوماتیک برای افغانستان را از قطر تنظیم میکند، در گفتگو با رسانه ها گفته است، با روزماری دیکارلو، معاون سرمنشی سازمان ملل متحد در امور صلح و امور سیاسی، رینا امیری نماینده ویژه امریکا در امور حقوق زنان و دختران افغان و جان بس معاون وزیر امور خارجه درباره پروسه نشست دوحه گفتگو کرده است.
وی افزوده است:« پس از آمدن از نیویارک، در اولین دیدارها با روزماری دیکارلو معاون سرمنشی سازمان ملل متحد، رینا امیری نماینده ویژه ما در امور زنان، دختران و حقوق بشر افغانستان و با جان بس معاون سرپرست وزارت امور خارجه در مورد آموزش دختران افغان صحبت کردم. بنابراین، جریان این هفته پر از مصروفیت های برنامه ریزی شده است.»
دیکر که برای یک سفر رسمی به امریکا رفته است میگوید، تمرکز این کشور روی حقوق بشر در افغانستان و همچنین حقوق زنان افغان در کنار جامعه جهانی است.
وی می افزاید، اینکه به عنوان حق اولیه و اساسی، نیمی از جمعیت افغانستان یعنی زنان از آموزش محروم هستند به گفتهٔ او با شرکای خود مشترکا تلاش میکنند که برای دختران افغان زمینه آموزش را در کشور خود فراهم سازند.
وی در این رابطه میگوید:« تمرکز جهایان بر مسائل افغانستان به ویژه حقوق بشر و آموزش زنان و دختران به شمول همه افغان ها است. آموزش به عنوان یک حق اولیه و اساسی حق همه است. اما متأسفانه در افغانستان چنین وضعیتی حاکم است که نیمی از مردم از دسترسی به حقوق بشر محروم هستند. به همین دلیل آنها نمی توانند در زندگی اجتماعی و همچنین در ساختن یک افغانستان آباد و آرام شرکت کنند. امریکا در کنار همه افغان های است که از دسترسی به آموزش محروم هستند. ما، مانند قطر، همراه با تمام شرکای خود، هر کاری که می توانیم انجام می دهیم تا افغان ها به آموزش در کشور خود شان دسترسی داشته باشند.»
سلسله نشست های مربوط به افغانستان در دوحه که هدف اصلی آن بحث در مورد مشکلات موجود بین حکومت سرپرست و جامعه جهانی و پیدا کردن راه حل برای آنها می باشد، تاکنون سه نشست برگزار کرده است که در آن مقامات عالی رتبه و نمایندگان ویژه تعدادی از کشورهای درگیر با حضور سرمنشی سازمان ملل متحد شرکت کرده اند.
کرن دیکر، از برگزاری چهارمین نشست پس از پایان سومین نشست دوحه خبر داد؛ اما تاریخ دقیق آنرا مشخص نکرد.
ادریس محمدی زازی، تحلیلگر سیاسی میگوید:« در حاشیه سومین نشست بحث های شد که به عنوان مشکلات داخلی مطرح شدند. از نشست دوم تا سوم، ما زمان زیادی برای حل این مشکلات داخلی داشتیم.»
در این نشست دو روزه که از ۳۰ جون ماه گذشته به رهبری سازمان ملل آغاز شد، هیاتی به سرپرستی سخنگوی امارت اسلامی به شرط مطرح نکردن موضوعات مربوط به آموزش و کار زنان و دختران، تشکیل حکومت همه شمول و تعیین نماینده ویژه برای افغانستان، شرکت کرده بود.
اگر چه شارژدافیر امریکا برای افغانستان برگزاری چهارمین نشست دوحه را تایید کرده است، اما در مورد اجندا و شرکت کنندگان چیزی نگفته است.
حکمت الله حکمت، تحلیلگر سیاسی میگوید:« ممکن است موضوع تعامل با امارت اسلامی از سوی سازمان ملل در چهارمین نشست دوحه به طور جدی مطرح شود. همچنین سازمان ملل متحد از حکومت سرپرست بخواهد که به حقوق بشری که در افغانستان نقض شده و افغان ها از آن رنج می برند، احترام بگذارد.»
شارژدافیر امریکا برای افغانستان در حالی این اظهارات را در مورد آموزش دختران بیان کرده که پیش از این بسیاری از مقامات امریکایی، نمایندگان سازمان ملل و کشور ها از حکومت سرپرست خواستار لغو محدودیت های اعمال شده برای آموزش دختران و کار زنان شده بودند و این اقدام را به عنوان مانع بزرگ در برابر تعامل و به رسمیت شناسی خوانده بودند.
اما امارت اسلامی این موضوع را موضوع داخلی افغان ها خوانده و از جهان خواسته است که در این موضوع دخالت نکنند.