در خبرنامه منتشر شده از سوی وزارت امور خارجه ایران گفته شده است، نمایندگان ایران، پاکستان، چین و روسیه در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد در مورد وضعیت کنونی افغانستان گفتگو کردند و در این مورد خبرنامه مشترک منشر کردند.
سومین نشست وزرای امور خارجه ایران، روسیه، چین و پاکستان در مورد افغانستان در آستانه هفتاد و نهمین اجلاس سازمان ملل متحد برگزار می شود و در آن رایزنی های برای برقراری صلح و ثبات در افغانستان و ایجاد تعامل با حکومت سرپرست صورت گرفته است.
وزیر خارجه چین در این نشست پیشنهاداتی را برای توسعه اقتصادی و امنیتی افغانستان ارائیه کرده است.
وانگ یی، وزیر امور خارجه چین گفته است:« ابتداء باید ثبات منطقه ای برقرار شود. برای امنیت و ثبات با افغانستان، باید از نظر تجارب استخباراتی، همکاری امنیتی و اجرای قانون همکاری شود. دوم، ما باید از ابتکارات استراتیژیک در مورد بازسازی افغانستان استفاده کنیم. سوم، افغانستان باید به جای رقابت های جیوپولتیکی، یک کشور امن برای همه افغان ها باشد و چهارم، جامعه جهانی باید تمرکز خود را بر تامین نیازهای فوری این کشور افزایش دهد.»
در عین حال، وزیر امور خارجه ایران با اشاره با تاکید غرب بر ایجاد حکومت همه شمول در افغانستان و حمایت از حقوق بشر گفته است، به تحرکات مضر برای ثبات اجازه داده نمیشود.
سید عباس عراقچی علاوه بر تاکید بر رعایت حقوق بشر، خواستار تداوم کمک های بشردوستانه به افغان ها شد.
عراقچی افزوده است:« ما باید به تحرکات سیاسی اجازه ندهیم. باید همکاری مشترک در بخث کمک های بشردوستانه به افغان ها وجود داشته باشد. شرکای غربی ما باید بدانند که محروم کردن مردم از کمک های اولیه بشردوستانه نمی تواند منجر به پیشرفت در زمینه حقوق بشر شود و از این طریق حقوق زنان و دختران محفوظ نمیشود.»
از سوی دیگر، حکومت سرپرست از سومین نشست مشترک چین، روسیه، ایران و پاکستان استقبال کرد و گفتگو درباره برخی موضوعات از طریق گفتگو را مهم خواند.
حمدالله فطرت، معاون سخنگوی امارت اسلامی میگوید:« ما از موضع مثبت روسیه، چین، ایران و پاکستان که گفتگو سیاسی با امارت اسلامی را راه حل خواندند، استقبال میکنیم. واقعیت هم این است که گفتگو راه را برای تعاملات مثبت بین کشورها هموار می سازد. ما به تعامل سیاسی سازنده از طریق گفتگو باور داریم و خواهان روابط خوب با دیگر کشور های جهان نیز هستیم، همانطور که با کشورهای منطقه داریم.»
برخی از کارشناسان سیاسی با توجه به تعامل چین، ایران و روسیه با حکومت سرپرست میگویند، روابط با این کشور ها در منطقه حیاتی است.
به گفته آنها، این کشورها برخلاف غرب در پرتو واقیعت ها به همکاری با حکومت سرپرست ادامه میدهند.
حکمت الله حکمت، تحلیلگر سیاسی میگوید:« به نظر من موضع آنها بیشتر مخالف موضع غرب است که در مجمع عمومی سازمان ملل بیان کردند. جهان غرب با ارائیه یک جانبه شکایات و شواهد مغرضانه واقعیت های افغانستان را نقض و زیر پا میکنند؛ اما این کشورها برعکس واقعیت های افغانستان را می پذیرند و با افغانستان رابطه دارند.»
ایران، روسیه، چین و پاکستان این نشست را مثبت ارزیابی کردند و تعامل جامعه جهانی با حکومت سرپرست را یک ضرورت خواندند.