پس از روی کار آمدن امارت اسلامی، روسیه یکی از کشورهای محسوب میشود که روابط سیاسی و دیپلوماتیک خوبی با حکومت سرپرست دارد؛ اما با همه این اوصاف، این کشور هنوزهم امارت اسلامی را به رسمیت نشناخته و تعدادی از مقامات حکومت سرپرست همچنان در فهرست گروه های تروریستی روسیه قرار دارند.
اخیرا آندری رودینکو یوریویچ، معاون وزیر امور خارجه روسیه در گفتگو با آژانس دولتی این کشور، روند حذف نام های مقامات امارت اسلامی از فهرست گروه های تروریستی ممنوعه را پیچیده و طولانی مدت خوانده است.
وی افزوده است، این روند در آینده نزدیک به دلایل ناممکن است که به گفته وی، نیاز به ایجاد تغییرات در قوانین روسیه دارد.
رودینکو افزوده است:« روند حذف نام طالبان از فهرست گروه های تروریستی سریع نخواهد بود؛ زیرا این امر مستلزم تغییر در قوانین روسیه است… روسیه نیز مانند سایر کشورها آماده است همکاری با طالبان را گسترش دهد.»
رودینکو حکومت سرپرست را واقعیت کنونی افغانستان خواند که بر اساس آن در حال حاضر بر تمام کشور حاکمیت دارد.
پیش از این ضمیر کابلوف نماینده ویژه روسیه برای افغانستان گفته بود، وزارت امور خارجه و عدلیه این کشور در گزارش خود به رئیس جمهور پوتین گفته اند که این وزارتخانه ها ممکن است به فکر حذف امارت اسلامی از لیست گروه های تروریستی باشند.
جنت فهیم چکری، تحلیلگر سیاسی میگوید:« امریکا به کشورها اجازه نمی دهد که حکومت افغانستان را به رسمیت بشناسند. امریکا هشدار داده است که اگر هر کشوری افغانستان را به رسمیت بشناسد در مقابل آن خواهد ایستاد. به همین دلیل روسیه و چین روابط نزدیکی با امارت اسلامی دارند و تعدادی دیپلومات ها را از کابل پذیرفته اند.»
پیش از این دیمیتری پسکوف سخنگوی کرملین، خارج کردن نام های مقامات بلند پایه امارت اسلامی از لیست سیاه تروریزم توسط کشور های قزاقستان و قرغیزستان را یک نیاز پنداشته گفته بود که این تصمیم قابل درک است.
مولوی امیرخان متقی سرپرست وزارت امور خارجه امارت اسلامی نیز هفته گذشته در برنامه تشریح دستاوردهای یکساله ادارات دولتی از پیشرفت در این زمینه در سطح منطقه خبر داده و ابراز امیدواری کرده بود که روسیه نیز در آینده نزدیک مانند کشورهای مذکور اقدام مشابهه انجام خواهد داد.
معین گل سمکنی، تحلیلگر سیاسی میگوید:« اگرچه مسکو بارها گفته است که مقامات امارت اسلامی را از لیست سیاه بیرون میکند، اما به نظر من این کار بسیار دور است؛ چون روسها همیشه فکر میکنند هر چه که از طرف امریکا با کمک پاکستان ساخته و به افغانستان آورده شود، روسها باور نمیکنند. اما روسها اکنون مجبوریت های دارند و برای اینکه آسیای مرکزی برایشان ناامن نشود، از همه امکانات استفاده میکنند و تعهد میکنند.»
این در حالیست که حکومت سرپرست همچنان جزو گروه های ممنوعه بسیاری از کشورهای جهان است و در حال حاضر ممنوعیت سفر حدود ۳۵ تن از اعضای کابینه به شمول بیش از ۶۰ مقام ارشد همچنان پابرجاست.