وزارت صحت عامه پروگرام حمایتی معافیت کتلوی ( بیگ.کچ.اپ) را برای کودکان که عمرشان بین دو تا پنج سال است آغاز کرده است.
از طریق این برنامه تمام کودکان زیر پنج سال که واکسین نشده اند واکسین می شوند.
داکتر حیدر خان حیدر، رییس طب پیشگیرانه وزارت صحت عامه میگوید:« برای نجات ملت از بیماری های ساری، باید به اطفال معافیت بدهیم. در جریان این برنامه، بیش از ۸۰۰ واکسیناتور زن و مرد خدمات ارائیه می دهند و به مناطقی می روند که در آنجا کودکان واکسین نشده اند. هدف ما کودکان ۲ تا ۵ ساله است که واکسین نشده اند. در این برنامه ۱۳ نوع واکسن جدید تطبیق میشود.»
علاوه بر این سرپرست وزارت صحت عامه میگوید، همانطور که سازمان جهانی صحت در گزارش خود ذکر کرده است، میزان مرگ و میر مادران و کودکان در افغانستان بالا است، اما اخیراً در نتیجه کمپاین واکسین این سطح کاهش یافته است.
مولوی نورجلال جلالی از همه نهادهای بین المللی حقوق بشر میخواهد که مادر و فرزند نیز انسان هستند و باید در این زمینه به افغانستان کمک کنند.
جلالی میافزاید:« به اساس بررسی های سازمان جهانی صحت، افغانستان یکی از کشورهای است که میزان مرگ و میر کودکان در آن بالاست. اما خوشبختانه در سال های اخیر به دلیل پوشش گسترده خدمات صحی و درمانی و به ویژه واکسین، این میزان کاهش چشمگیری داشته است. ما از همه مردم جهان میخواهیم که بخش سیاسی را از صحت جدا کنند. آن دسته از همکاران بین المللی که همواره مدعی حقوق مادر و کودک هستند، باید در حوزه صحی با ما همکاری بیشتری داشته باشند؛ تا مشکلات صحی مادر و اطفال و دیگر افغان های آسیب پذیر حل شود.»
به گفته مسوولین وزارت صحت عامه، سالانه ۴ تا ۵ میلیون کودک از طریق معافیت کتلوی واکسین می شوند، اما برای کودکان بازمانده از این کمپاین برنامه حمایتی جدیدی را آغاز کرده اند که در سراسر افغانستان تطبیق خواهد شد.
عبدالولی حقانی، معاون ارائیه خدمات صحی وزارت صحت عامه میگوید:« بر اساس گزارش معافیت کتلوی، سالانه ۴ تا ۵ میلیون کودک از تأثیرات مثبت این برنامه بهره مند می شوند. در سال جاری ۲۰۲۴، یک برنامه بسیار سریع آغاز شده است که در آن کودکان زیر پنج سال واکسین می شود. این برنامه بیگ کچ اپ نام دارد.»
مسوولین هدف اصلی برنامه معافیت کتلوی را کاهش مرگ و میر کودکان و همچنین گسترش دامنه پوشش واکسیناسیون به ۹۰ درصد در سطح ملی و ۸۰ درصد در سطح ولسوالی ها عنوان کردند.
به گفته آنان، واکیسن های مربوط به پیشگیری از توبرکلوز، سیاه سرفه، زردی سیاه، سینه بغل، سرخکان، اسهال، تیتانوس و فلج اطفال موجود است و روند تطبیق آن ادامه دارد.
داکتر عبدالحکیم همت، رئیس برنامه ملی معافیت کتلوی وزارت صحت عامه میگوید:« هدف برنامه ملی معافیت کتلوی کاهش مرگ و میر کودکان به دلیل بیماری های قابل پیشگیری از طریق واکسیناسیون است. ۹۰ درصد واکسیناسیون ها را در سطح کشور و ۸۰ درصد را در سطح ولسوالی ها اجراء میشود. برنامه معافیت کتلوی واکیسن های را برای محافظت از کودکان در برابر بیماری های توبرکلوز، سیاه سرفه، دفتریا، هیپاتیت بی، سینه بغل، سرخکان، اسهال، تیتانوس و فلج اطفال از طریق واکسیناسیون و فعالیت های حمایتی معافیت کتلوی اجرا می کند.»
در همین حال، ساختمان پنج طبقه برای برنامه ملی معافیت کتلوی نیز به بهره برداری سپرده شد.
مقامات میگویند، دو میلیون دالر امریکایی برای ساخت این ساختمان هزینه شده است که از سوی صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) و انجمن بین المللی حمایت از واکیسن پرداخته شده است.