یک مکتب ابتدایی در منطقه میدانی ولسوالی گربز ولایت خوست، در مکان نامناسب نزدیک سرک غلام خان ساخته شده است، اما با آن هم شاگردان در آنجا مشغول آموزش هستند.
باشنده گان محل میگویند، در کنار کمبود مکتب برای تعلیمات متوسطه، باشندگان این ولسوالی با مشکلات جدی در عرصه معارف مواجه هستند.
حاجی سخی خان، بزرگ قومی میگوید:« در سطح تعلیمی، اینجا چهار یا پنج مکتب لیسه موجود است که دانش آموزان آن از نقاط دور می آیند. اینجا دانشآموزان از صنف ششم فارغ میشوند، اما بعد از آن آموزش شان نیمه تمام می ماند، زیرا مکتب لیسه دور است و دانشآموزان به دلیل مشکلات اقتصادی نمیتوانند کرایه موتر را بپردازند.»
در کنار این، دانشآموزان این منطقه نیز شکایت دارند که بسیاری از جوانان و کودکان به دلیل نبود مکتب لیسه از ادامه آموزش محروم شده اند و در کنار آن، به دلیل وضعیت بد اقتصادی و طولانی بودن راهای مواصلاتی به لیسه های ولسوالی، تعلیمات آنها نیمه تمام مانده است.
ابراهیم، یک تن از دانش آموزان میگوید:« ما تا صنف ششم درس می خوانیم، سپس در کوه ها یا دوکان ها کار میکنیم؛ چون اینجا صنف هفتم نیست و ما پول کافی برای رفتن به مکتب لیسه در مرکز ولسوالی نداریم.»
رحمان صدیق، یکی دیگر از دانش آموزان میگوید:« مکتب ما تا صنف ششم است و اگر کسی بخواهد به صنف بالاتر برود، بسیار مشکل است زیرا باید به ولسوالی برود و چندین ساعت طول می کشد تا به آنجا برسد. ما از دولت می خواهیم برای ما صنف هفتم تشکیل دهد.»
مقامات محلی میگویند، حکومت سرپرست علاوه بر حل مشکلات دیگر مردم در مناطق دوردست، برای تقویت روند معارف نیز گام برداشته است و تلاش ها برای حل این مشکلات جریان دارد.
شبیر احمد عثمانی رئیس اطلاعات و فرهنگ خوست میگوید:« امارت اسلامی افغانستان در این زمینه اقداماتی انجام داده است. در این گام ها شامل ساخت صنف های ابتدایی برای قریه های دور دست نیز است. امارت اسلامی از مشکلات مردم آگاه است و به زودی اقداماتی انجام خواهد شد.»
ولسوالی گربز خوست که بیشتر قریه های آن در ده ها کیلومتر دورتر از مرکز این ولایت در امتداد خط فرضی دیورند با خیبر پشتونخوا قرار دارند، در زمینه آموزش علاوه بر کمبود مکتب در سطح لیسه، مشکلات نداشتن ساختمان برای مکاتب موجود و کمبود معلم نیز مواجه هستند و این کار بر روند آموزیش در این ولایت تأثیر منفی دراز مدت بر جا گذاشت است.