امارت اسلامی محدودیتهای جدیدی را بر رسانهها اعمال کرده است و این کار نگرانی بسیاری از خبرنگاران و سازمانهای حامی رسانهها را برانگیخته است.
آنها میگویند، محدودیت های جدید امارت اسلامی ممکن است بر محیط کار خبرنگاران و رسانه ها تأثیر منفی داشته باشد.
خبرنگاران از امارت اسلامی خواسته اند تا محدودیتهای موجود برای رسانهها و خبرنگاران را از بین برده یا کاهش دهد و اجازه دهد رسانهها و خبرنگاران در پرتو منافع ملی نقش خود را ایفا کنند.
صفیالله منطق، یک تن از خبرنگاران میگوید:« محدودیتهای جدید مقامات حکومتی بر رسانهها تأثیر منفی بر حضور و فضای کاری خبرنگاران در رسانهها خواهد داشت. دعوت از تحلیلگران به خواست حکومت یا ارائیه فهرست افراد نزدیک به حکومت، نیز بر کار رسانه ها و خبرنگاران تأثیر منفی می گذارد. ما از حکومت میخواهیم که موضع خود را نرم کرده تا رسانه ها بتوانند آزادانه کار کنند.»
اخیرا امارت اسلامی مجموعه ای از محدودیت های اعلام نشده را بر رسانه ها اعمال کرده است.
ارگ روز جمعه (۳۰ سنبله ۱۴۰۳) در اعلامیه ای از علمای دین خواست که از بحث و مناظره درباره موضوعات بحث برانگیز از طریق رسانه ها خود داری کنند.
در این اعلامیه آمده است، مردم به دلیل این گونه بحث ها راه خود را گم میکنند و اختلافات و چالش های در جامعه به وجود می آید که به عبارت آنها، باعث پیدایش «فتنه» میشود.
عبدالرقیب سایل، یک تن از خبرنگاران میگوید:« نظریات مختلف مقامات در مورد رسانهها اغلب آنقدر جدی نیست که رسانهها فکر میکنند. خبرنگاران میخواهند از طریق تلاشهای مسلکی خود بیطرف بمانند و برای همین میخواهند افراد با دیدگاههای متفاوت را در بحثهای خود داشته باشند. از حکومت می خواهیم برای ثبات کشور و با تحمل و برداشت نظریات مختلف، رسانه ها را اجازه دهد تا در بحث های خود دیدگاه های مخالف و موافق داشته باشند.»
نهادهای حمایت از رسانه ها در افغانستان نیز از این موضوع ابراز نگرانی کرده و میگویند، محدودیت های جدید امارت اسلامی بر فضای کاری رسانه ها تاثیر منفی خواهد گذاشت و از این رو خواستار رفع این محدودیت ها هستند.
عبدالقدیم ویار، رئیس کمیته حفاظت از خبرنگاران افغان میگوید:« به نظر من اعمال محدودیت بر رسانه ها و برنامه های آنها به دلیل برخی نکات و موضوعات خاص، چندان مفید نخواهد بود. پیشنهاد ما این است که برای رفع مشکلات و نگرانیها گام برداریم و مشکلات را از ریشه حل کنیم.»
سعی کردیم در این مورد با مقامات مسوول تماس بگیریم، اما پاسخی دریافت نکردیم.
از سوی دیگر، چند روز پیش مسوولین وزارت اطلاعات و فرهنگ در نشست مشترک با سخنگویان ولایتی و مسوولین رسانه های زون غرب در هرات گفته بودند که رسانه ها نباید نظریات تحلیلگران مقیم در خارج از کشور را بگیرند، زیرا آنها در مورد افغانستان تحلیل های نادرست ارائیه میکنند.