از زمان روی کار آمدن حکومت سرپرست، مسوولین اطمینان میدهند که با تکمیل طرح ویژه، به دختران نیز اجازه آموزش داده می شود یعنی تا امر ثانی که زمان آن مشخص نیست.
شیرمحمد عباس ستانکزی، معاون سیاسی وزارت امور خارجه میگوید، بحث های درون حکومتی در مورد گشایش مکاتب دخترانه پیشرفت کرده است و از این رو انتظار می رود که در آینده در این زمینه تصمیم مثبت گرفته شود.
او با وجود اینکه از پیشرفت صحبت میکند، اما میگوید برای تصمیم گیری قاطع در این مورد نیاز به بحث و گفتگو بیشتر است.
وی میافزاید:« امیدواریم وزارت معارف هر چه زودتر دروازه مکاتب را بروی خواهران و دخترانمان باز کند. این یک کار ضروری است، اما من آن را لازم و فرض می دانم. کار جدی در این زمینه در حال انجام است و امیدوارم به زودی بازگشایی شود.»
برخی دیگر از مقامات حکومت سرپرست نیز آموزش عصری را در کنار آموزش دینی حیاتی می دانند و از این رو از جهان می خواهند که برای رشد آموزش به مکاتب کشور سرپناهی فراهم کنند.
خلیل الرحمن حقانی، سرپرست وزارت امور مهاجرین و عودت کنندگان میگوید:« درخواست جدی ما این است که در مکاتب، مدارس دینی و پوهنتون ها هم به علوم عصری و دینی توجه شود. معلمان این مراکز باید هم به علوم دینی و هم به علوم عصری مجهز شوند. این فاصله باید ختم شود و همه امکانات لازم فراهم شود.»
در همین راستا، مسوولین برخی از موسسات خیریه، سه سال را برای حل مشکلات تحصیلی دختران کافی میدانند و میگویند حکومت سرپرست هنوز در این زمینه گامهای مهمی برنداشته است.
آنها از حکومت سرپرست میخواهند که برای جلوگیری از بی سوادی مشکلات سیاسی را حل کند و اجازه ندهد که حق آموزش افغان ها قربانی این مشکلات شود.
محمد یونس ارغندیوال، رئیس یک بنیاد خیریه میگوید:« باید راه حلی برای ریشه کن کردن بی سوادی پیدا شود. حکومت باید چنین سیاست را اتخاذ کند که مشکلات سیاسی حل شود.»
حدود ۱ هزار و ۱۰۰ روز است که درب مکاتب دخترانه بالای صنف ششم ابتدایی بسته است.
اگرچه از ابتداء درخواست برای بازگشایی این دروازه ها میشود، اما در برخی ولسوالی ها و روستاهای دور دست کشور مکاتب زیادی وجود دارد که فعال هستند اما ساختمانی برای آموزش بهتر ندارند.