کشته شدن ۱۴ تن افراد ملکی هزاره و زخمی شدن چند تن دیگر توسط گروه داعش در بین ولایت های دایکندی و غور، واکنش های داخلی و خارجی را برانگیخته است.
ستیفن دوجاریک، سخنگویی سازمان ملل به قول از سرمنشی این سازمان در کنار محکوم کردن این حمله، این اقدام را وحشیانه خواند و بر امنیت غیرنظامیان تاکید کرده است.
دوجاریک افزوده است:« سرمنشی سازمان ملل متحد حمله وحشیانه روز گذشته به قوم هزاره و شیعه مذهب را در بخش مرکزی افغانستان محکوم می کند. آنتونیو گوتیرش به خانواده قربانیان تسلیت گفته و برای مجروحان شفای عاجل آرزو کرد. سرمنشی سازمان ملل متحد همواره بر امنیت غیرنظامیان تاکید می کند.»
علاوه بر این، نمایندگی سیاسی این سازمان در افغانستان (یوناما) نیز با خانواده های قربانیان این رویداد، غم شریکی کرده و میگوید افراد دخیل در این رویداد باید پاسخگوی اقدامات خود باشند.
یوناما افزوده است:« حمله روز گذشته بر شیعیان در بخش مرکزی افغانستان که در آن تعداد زیادی کشته و زخمی شدند، به شدت محکوم می کنیم. ما به خانوادههای کشتهشدگان این حادثه غم شریکی کرده و خواهان تحقیق برای پاسخگویی افراد مسوول آن هستیم.»
کارشناسان سیاسی کشتار غیرنظامیان بی گناه را به دیده شک مینگرند و آن را یک بازی استخباراتی میخوانند.
عزیز معارج، تحلیلگر سیاسی میگوید:« مایه تاسف است که برادران هزاره ما بی گناه و به طرز بسیار ظالمانه به شهادت میرسند. این وظیفه حکومت است که به هر طریق ممکن امنیت شهروندان خود را تامین کند. به نظر من این یک بازی استخباراتی است و گروه های داخلی مغرض، مخالفان و جبهه های ضد نظام در حال ایجاد اختلاف بین اقوام هستند تا بین آنها تفرقه بیندازند و برای خود متحدان پیدا کنند.»
در عین حال، سفارت جاپان در افغانستان نیز این رویداد را محکوم کرده و خواستار توقف حملات در افغانستان شد که قربانیان آن غیرنظامیان هستند.
در بخشی از خبرنامه سفارت جاپان در کابل آمده است:« حمله تروریستی روز گذشته در منطقه بین دایکندی و غور که در آن تعداد زیادی کشته و زخمی شدند را محکوم می کنیم. ما با خانوادههای قربانیان این حادثه ابراز همدردی میکنیم و یک بار دیگر خواستار توقف فوری این گونه حملات تروریستی هستیم.»
از سوی دیگر، کرن دیکر شارژدافیر امریکا برای افغانستان، رینا امیری نماینده ویژه امریکا در امور زنان و حقوق بشر و ریچارد بنت گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور افغانستان نیز با انتشار اعلامیه های جداگانه این رویداد را محکوم کرده و با خانواده های قربانیان ابراز همدردی کردند.
آنها از حکومت سرپرست خواستند تا عاملان این رویداد را دستگیر کند و در کنار تاکید بر تامین امنیت اقوام مختلف در افغانستان، در مورد این حملات هشدار دادند.
کرن دیکر،شارژدافیر سفارت امریکا در کابل میگوید:« حمله وحشیانه داعش شاخه خراسان به غیرنظامیان هزاره را که از ولایت دایکندی به ولایت غور در حرکت بودند، به شدت محکوم می کنم. من از صمیم قلب به خانواده های قربانیان این حادثه تسلیت می گویم و صدای هیات معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) را تکرار می کنم که خواستار پاسخگویی سریع عاملان این حمله شده است.»
ریچارد بنت، گزارشگر ویژه سازمان ملل برای افغانستان میگوید:« کشتار هولناک هزاره ها توسط گروه داعش خراسان در غور نشانه های از جنایات بین المللی دارد. فکر من با قربانیان است. من نسبت به حملات شاخه خراسان داعش هشدار می دهم و نیاز به پیشگیری، تشدید تدابیر امنیتی و واکنش بین المللی را می بینم.»
رینا امیری، نماینده ویژه امریکا در امور زنان، دختران و حقوق بشر افغانستان میگوید:« فکر من مشغول حمله داعش بر قوم هزاره و قربانیان و خانواده های آنها است. این تنها رویداد نیست، بلکه نمونه ای از خشونت ویرانگر علیه هزاره ها است. من همراه با افغان ها خواهان مراقبت، حفاظت و پاسخگویی بیشتر در مورد وضعیت هزاره ها هستم.»
خلیل احمد نادم، تحلیلگر سیاسی میگوید:« مجرمان باید مجازات شوند. استخبارات امارت اسلامی باید روشن کند که این افراد از کجا آمده اند، سلاح های خود را از کجا آورده اند و چگونه این افراد را به قتل رسانده اند.»
همچنین دیده بان حقوق بشر این رویداد را محکوم کرده و بر امنیت جوامع و اقلیت های در معرض تهدید از جمله گروه قومی هزاره تاکید کرد است.
این سازمان افزوده است، در سه سال گذشته، گروه داعش مسوولیت ۱۷ حمله به قوم هزاره را پذیرفته است که در آن حدود ۷۰۰ تن کشته و زخمی شدند.
دو روز قبل یک گروه ۲۰ نفری از مردم هزاره که از ولایت دایکندی عازم غور بودند، توسط شاخه خراسان داعش از وسیله نقلیه خود پایی شده و سپس به صورت دسته جمعی به سوی آنها تیراندازی کردند که در نتیجه ۱۴ تن جان باختند و ۶ تن دیگر مجروح شدند.