در طول حضور ۲۰ ساله نظامی نیروهای خارجی در افغانستان، سربازان تعدادی از کشورها از جمله امریکا، استرالیا و بریتانیا به جنایات جنگی متهم شده اند و برخی از این کشورها پذیرفته اند که نیروهای آنها مرتکب جنایات جنگی شده و مردم بی گنا را کشته اند.
ریچارد مارلیز وزیر دفاع استرالیا گفته است، مدال های افتخار جنگ را از افسران نظامی متهم به جنایات جنگی در افغانستان پس میگیرد و پرونده های آنها را بررسی کرده یا در دست بررسی است.
اگرچه تعداد دقیق این افسران نظامی استرالیایی مشخص نیست، اما مارلیز گفته است، تاکنون کمتر از ۱۰ افسر نظامی به عنوان دست داشتن در پرونده های جنایات جنگی در افغانستان شناسایی شده اند.
وی افزوده:« تصمیم من در این خصوص بر اساس یافته ها و توصیه های گزارش قاضی بریرتون است که از مجموع ۱۴۳ یافته و توصیه، ۱۳۹مورد در روند تحقیقات تکمیل شده است.»
ریچارد مارلیز همچنین گفته است، تصمیم خود را بر اساس گزارش بریرتون گرفته است و در سال ۲۰۲۰، قاضی استرالیایی، پاول بریرتون، جنایات جنگی نیروهای استرالیایی در افغانستان را طی سال های ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۶ را فاش کرد که نیروهای ویژه این کشور ۳۹ افغان بی گناه را به قتل رسانده اند. کارشناسان روابط بین الملل میگویند، نیروهای خارجی در جریان حضور نظامی خود در افغانستان غیرنظامیان را کشتند و این موارد باید در محکمه کیفری بین المللی بررسی شود.
نجیب الرحمان شمال کارشناس روابط بین الملل میگوید:« پس گرفتن مدال ها از این سربازان مشکل افغانستان را حل نمیکند. حکومت استرالیا باید به افغانها و خانواده های ایشان که توسط سربازان استرالیایی کشته شدهاند، غرامت بپردازد.»
برخی دیگر میگویند، امارت اسلامی باید از کشورهای که از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۲۱ در افغانستان حضور نظامی داشته و مرتکب جنایات جنگی شده اند، در سازمان ملل و شورای امنیت شکایت ثبت کند.
محمد سلیم پیگیر، کارشناس سیاسی میگوید:« استرالیا، انگلستان، هالند، جرمنی و کشورهای دیگر که اکنون میدانند که سربازانشان در افغانستان مرتکب جنایت شده اند، نتیجه تلاش افغان های با همت بود که آنها را تا محکمه کشاندند و می خواهند از آنها خسارات جنگی و غرامت بگیرند.»
جنت فهیم چکری، کارشناس سیاسی میگوید:« لازم بود برای آنها توهین نامه بدهند؛ زیرا مدیران موظف به پذیرش مسوولیت های تحت نظر خود هستند. سربازان استرالیایی که مرتکب جنایات جنگی شده اند باید مورد سرزنش قرار گیرند و توهین نامه بگیرند نه تحسین نامه.»
چند سال پیش در زمان حضور نیروهای خارجی در افغانستان، گزارش های منتشر شد که ۱۷ تن از نیروهای ویژه استرالیایی طی عملیات هوایی در ولایت های هلمند و ارزگان افغانستان بین سال های ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۶، کشاورزان را کشتند و خانه های افراد ملکی را سوزاندند و به مردم بی دفاع شلیک کردند.