بیست و سومین سالگرد حمله شبکه القاعده به برج های مرکز تجارت جهانی و ساختمان وزارت دفاع (پنتاگون) در شهر نیویورک است که منجر به کشته شدن نزدیک به ۳ هزار تن شد.
اعضای شبکه القاعده این حملات را با استفاده از طیاره های مسافربری که از میدان های هوایی امریکا ربوده شده بودند، انجام دادند.
در آن زمان ادعا شده بود که اسامه بن لادن، رهبر شبکه مذکور در افغانستان مخفی شده و از همنجا حملات ۱۱ سپتمبر به امریکا را طراحی کرده است.
حدود یک ماه پس از این حملات، بر اساس تصمیم سازمان ملل متحد، ائتلاف بینالمللی به رهبری امریکا حملات هوایی و زمینی به افغانستان را آغاز کرد و گفت که این حمله به هدف نابودی شبکه القاعده و مبارزه با تروریزم در افغانستان انجام شد.
بخشی از سخنان جورج دبلیو بوش رئیس جمهور سابق امریکا:« به لطف نیروهای مسلح ما، متحدان ما و جنگجویان افغان، رژیم طالبان رو به پایان است.»
اگرچه طرف امریکایی قبل از حمله از حکومت آن زمان امارت اسلامی درخواست کرده بود که عامل حادثه ۱۱ سپتمبر که اسامه بن لادن بود را تحویل دهد، اما حکومت آن زمان این درخواست را رد کرد.
پس از آن، نیروهای ائتلاف بین المللی به رهبری امریکا حملاتی را علیه القاعده در افغانستان آغاز کردند و تعدادی از اهداف را در کابل، قندهار و ننگرهار هدف قرار دادند.
ناظران امور می گویند، امریکا مانند شوروی سابق در مورد تهاجم به افغانستان اشتباه کرد.
آنها میافزایند، امریکا و اتحاد جماهیر شوروی به خاطر منافع سیاسی خود به افغانستان حمله کردند و هزاران افغان بی گناه را کشتند.
توریالی زازی، کارشناس نظامی میگوید:« افغانستان قربانی رقابت دو ابرقدرت امریکا و روسیه شد. ۱۱ سپتمبر یک تغییر بزرگ در سیاست جهانی بود. تهاجم و خروج دوباره امریکا از افغانستان یک شکست و شرم تاریخی برای آنها بود.»
یک دهه پس از حمله ائتلاف امریکایی به افغانستان، در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما، نیروهای امریکایی اسامه بن لادن، رهبر شبکه القاعده را در ایبت آباد در نزدیکی اسلام آباد، پایتخت پاکستان، پیدا کردند و در نتیجه یک عملیات نظامی آنرا از بین بردند.
مقامات حکومت سرپرست افغانستان ۱۱ سپتمبر را روز سیاهی در تاریخ این کشور میخوانند و میگویند، امریکا در طول حضور ۲۰ ساله خود جنایات زیادی مرتکب شده است.
سهیل شاهین، رئیس دفتر سیاسی امارت اسلامی در قطر میگوید:« امریکا در ابتدا اتهامات و تهدیدهای جنگی را مدام مطرح می کرد. سرانجام در ۷ اکتوبر ۲۰۰۱ به افغانستان حمله کرد. ما در یک سلسله مصاحبه با رسانه ها به آنها به صراحت گفتیم که این جنگ ممکن است طولانی شود، اما شکست برای متجاوزان خواهند بود و سپس مانند سایر متجاوزان قبلی از این کشور اخراج خواهند شد.»
پس از ۲۰ سال جنگ خونین، نیروهای خارجی در ۳۱ اگست ۲۰۲۱ افغانستان را ترک کردند.
این جنگ برای امریکا دو تریلیون دالر هزینه داشت، ۲ هزار و ۴۶۰ سرباز خود را از دست داد و بیش از ۲۱ هزار تن آنان مجروح شد.