اگرچه در بسیاری از مناطق افغانستان به دلیل خشکسالی ها و سیستم های آبیاری جدید، کاریز ها از بین رفته است، اما تلاش ها برای احیای دوباره آن ها در ولایت خوست ادامه دارد.
کار بازسازی چندین کاریز در چهار ولسوالی به شمول مرکز ولایت خوست آغاز شده است.
مسوولین میگویند، این کاریز ها به شکل مجموعی ۱۴ هزار مترطول دارند و ۷۴ هزار دالر امریکایی برای احیای آن هزینه می شود و پس از بازسازی، ظرفیت آبیاری صدها جریب زمین را خواهند داشت.
آنها میافزایند، با این کار، سیستم سنتی مدیریت آب در خوست دوباره احیا خواهد شد.
عبدالقیوم ثابت، رئیس حوزه دریایی فرعی شمل خرم میگوید:« این کاریز ها نشانههای اجداد ماست. در گذشته بر روی این کاریز ها آسیاب ها وجود داشت که اکنون به دلیل تخریب شدن آب بسیار کمی دارند. اکنون این هشت کاریز توسط برخی موسسات با همکاری وزارت انرژي و آب بازسازی میشود.»
در عین حال، مردم عام کاریز را در حوزه کشاورزی مهم دانسته اما میگویند این سیستم در سال های اخیر تقریباً از بین رفته است.
آنها همچنین درخواست میکنند که به کیفیت کار بازسازی این کاریز ها توجه شود.
فرهادالله باشنده خوست میگوید:« کاریز ها آن سیستم های سنتی است که زمین های زراعتی را آبیاری می کند. از چند مدتی بدین سو کاریز ها در خوست و برخی ولایات دیگر ویران شده اند.»
عبدالله یکی دیگر از باشنده گان خوست میگوید:« این کاریز ها از پیش ساخته شده اند، اگر بازسازی شود، آب نیز افزایش خواهد یافت و نیز باعث رشد زراعت می شود.»
دریاخان یکی دیگر از باشندگان خوست نیز میگوید:« ما تقاضا داریم که به کیفیت کار توجه شود، اینگونه نی که امروز کار شود، فردا دوباره از بین برود و سرمایه گذاری به هدر رود.»
یکی از سیستم های آبیاری سنتی در کشور کاریز است. کاریز ها سیستم آبیاری مستمری هستند که آب را از بدنه های آبی یا دامنه کوه ها به زمین های کشاورزی منتقل می کند.
بر اساس یک سروی در سال ۲۰۰۴، ۹ هزار و ۳۷۰ کاریز در ۱۹ ولایت افغانستان وجود دارد که بیشتر آنها در جنوب، جنوب غرب و برخی از ولایات مرکزی کشور قرار دارند.
بر اساس این سروی، از میان این کاریز ها ۳ هزار و ۴۰۶ کاریز به طور کامل تخریب شده است که ۳۶ درصد کل کاریز ها را تشکیل می دهد.