با گرم شدن هوا، بدن انسان به مایعات بیشتری نیاز دارد؛ هوای گرم باعث گرم شدن بازار لبنیات محلی و سنتی در هرات نیز شده است.
لبنیات فروشان میگویند، شیر سنتی جمع آوری شده توسط آنها کیفیت و طعم بهتری نسبت به محصولات وارداتی دارد.
آنها از مسوولین میخواهند با ممنوعیت واردات محصولات لبنی خارجی از کشاورزان و مالداران حمایت کنند.
خالد، یک تن از لبنیات فروشان میگوید:« از آنجایی که هوا گرم است، مردم بیشتر از حد معمول به لبنیات روی می آورند، اما در مورد هرات باید بگویم که این ولایت اکنون چهار فصل است و مردم در تمام فصول از لبنیات استفاده میکنند.»
عبدالغفار یکی دیگر از لبنیات فروشان میگوید:« اکنون همه چیز در ولایت هرات موجود است، بخش لبنیات بسیار غنی است؛ شیر، ماست و هر چیز دیگری در دسترس است و ما به محصولات کشورهای خارجی نیاز نداریم.»
مسوولین اتحادیه مالداران از خودکفایی هرات خبر داده و میگویند، روزانه ۳۰۰ تُن شیر در هرات به دست می آید و به همین دلیل هرات از نظر لبنیات و سایر محصولات مالداری خودکفا شده است و به شمول فراه، نیمروز و کابل به چند ولایت دیگر نیز فرستاده میشود.
غلام محمد امیری رئیس اتحادیه مالداران هرات میگوید:« از نظر تولید لبنیات در هرات به خودکفایی رسیده ایم و حتی شیر اضافی هم داریم. ما از امارت اسلامی می خواهیم که جلو شیر خشک صنعتی را بگیرد.»
از سوی دیگر، مسوولین ریاست زراعت، آبیاری و مالداری هرات نیز خودکفایی این ولایت را در زمینه تولیدات مالداری تایید میکند و میافزایند، به منظور حمایت از مالداران و بازاریابی برای لبنیات داخلی از واردات این مواد از خارج کشور جلوگیری می شود.
پیرمحمد حلیمی رییس زراعت، آبیاری و مالداری هرات میگوید:« این یک واقعیت است که هرات به خودکفایی رسیده است. به همین دلیل واردات شیر را متوقف کرده ایم؛ ممکن است مقداری شیر خشک در شهرک صنعتی وجود داشته باشد، اما آن هم برای تولید یک محصول خاص استفاده میشود نه برای ماست.»
هر چند در حال حاضر در هرات علاقه مردم به استفاده از لبنیات محلی و سنتی بیش از هر زمان دیگری افزایش یافته است، اما کمبود برق و نبود مکان مناسب برای نگهداری شیر، مواردی است که به گفته لبنیات فروشان، به دلیل آن بیشتر شیر های نگهداری شده و محصولات لبنی خراب میشوند.