هر چند کمک های جامعه جهانی به افغانستان ادامه دارد، اما باوجود آن سطح بیکاری و فقر مردم همچنان روز به روز در حال افزایش است.
اداره هماهنگی کمک های بشری سازمان ملل (اوچا) در تازه ترین گزارش خود گفته است، ۸۰ درصد خانواده ها در افغانستان کمتر از یک دالر امریکایی درآمد دارند و ادعا میکنند که در روند کمک های بشردوستانه دخالت وجود دارد.
بر اساس این گزارش، برخی از مقامات حکومت سرپرست در روند کمک های بشردوستانه دخالت میکنند و در یک سال گذشته ۱۰۶ مورد دخالت آنها به ثبت رسیده است.
در بخشی از این گزارش آمده است:« فقر در افغانستان از هر دو افغان یک نفر را تحت تاثیر قرار داده و ۸۰ درصد خانواده ها با کمتر از یک دالر امریکایی در روز زندگی خود را سپری میکنند. برای نجات جان مردم در افغانستان به کمک های بیشتری نیاز است.»
اگرچه امارت اسلامی در مورد آخرین گزارش اوچا چیزی نگفته است، اما تحلیلگران سیاسی به این باورند که افغان ها قربانی اهداف جهان شده و در توزیع کمک ها نیز خود جهانیان دست دارد.
خلیل احمد نادم، تحلیلگر سیاسی میگوید:« کمک های بشردوستانه سازمان ملل متحد و سایر سازمان ها به افغانستان توسط جهان توزیع میشود. من فکر نمی کنم مقامات امارت اسلامی در این کار دخالت داشته باشند.»
توریالی زازی، تحلیلگر سیاسی نیز میگوید:« مردم افغانستان باید بفهمند که با روی کار آمدن حکومت فعلی، طعمه اهداف سیاسی بین المللی شده اند. سازمان ملل متحد آن چیزی نیست که ۵۰ سال پیش بود؛ انتقاد آنها از امارت اسلامی نوعی فشار سیاسی است.»
با این اوصاف، برخی از صاحب نظران این را وظیفه حکومت سرپرست میدانند که به منظور تشویق کمک های بشری در افغانستان، امنیت موسسات کمکرسان را تامین کند.
سمندر سیلاب، تحلیلگر اقتصادی میگوید:« با توجه به شرایط بحرانی سیاسی و اقتصادی افغانستان، حکومت نباید در امور نهاد های خیریه و موسسات کمکرسان دخالت کند، بلکه وظیفه آنها این است که امنیت این موسسات را تامین کرده و در هنگام توزیع کمک ها در واگذاری حق به حقدار همکاری نماید.»
اوچا این اظهارات را در حالی بیان میکند که برخی از نهادهای کمک رسان بین المللی در مورد زمستان پیش رو ابراز نگرانی کرده و می گویند، افغان ها با وضعیت بد اقتصادی روبرو خواهند شد.