موضع برخی کشورها و سازمان ها در قبال سرنوشت پناهجویان افغان در کشورهای اروپایی تغییر کرده است.
پس از آن که جرمنی در یک اقدام جدید ۲۸ پناهجوی افغان را از خاک خود اخراج کرد، اتریش از این کار استقبال کرده و میگوید، برای اخراج پناهجویان مجرم افغان از خاک خویش به همکاری جرمنی اقدام خواهد کرد.
اما سازمان عفو بینالملل در واکنش به اخراج گروهی از افغانها از جرمنی، این اقدام را نقض قوانین بینالمللی خوانده و تاکید کرده است که برای جلوگیری از نقض این قوانین، نباید دیگر افغانها از جرمنی و کشورهای اروپایی اخراج شوند.
در بخش از خبرنامه سازمان عفو بین الملل آمده است:« با توجه به اعدام های غیرقانونی، اخراج اجباری و شکنجه و مجازات سیستماتیک دختران و زنان، هیچ کس نباید به جبر به افغانستان فرستاده شود. این تصمیم جرمنی با قانون جلوگیری از اخراج پناهجویان در تضاد است.»
اگرچه حکومت سرپرست در مورد آخرین اقدام جرمنی در رابطه با اخراج پناهجویان افغان و حمایت اتریش از آن چیزی نمیگوید، اما رسانه های جرمنی گفته اند، این کار با میانجیگری قطر با مقامات حکومت سرپرست هماهنگ شده انجام شده است.
تحلیلگران سیاسی این اقدام را حق جرمنی دانسته و میگویند، این کشور مجبور شده است پناهجویان افغان که دست به فعالیت های غیرقانونی می زنند از کشور خود بیرون کند.
خلیل احمد نادم، کارشناس سیاسی میگوید:« متأسفانه این افراد دست به اقدامات غیرقانونی و غیراخلاقی می زنند و کشورهای میزبان را مجبور به اخراج آنها از سرزمین خود می کنند. به نظر من باید در خود افغانستان شرایط کار و آموزش برای مردم فراهم شود.»
از سوی دیگر، اطلاعات اداره تنظیم امور زندان ها نشان میدهد که در حال حاضر ۹ هزار زندانی افغان در ۱۲ کشور از جمله ایران و پاکستان وجود دارد که از این تعداد یک هزار و ۱۰۰ تن آزاد شده اند و تلاش برای آزادی سایر زندایان ادامه دارد.
مولوی محمد یوسف مستری، سرپرست اداره تنظیم امور زندان ها میگوید:« در کشورهای دیگر بین ۸ تا ۹ هزار زندانی داریم. بیشتر زندانی ها در کشور ایران هستند؛ در سال های گذشته حدود ۶ هزار زندانی افغان در آنجا زندانی بودند که از این تعداد یک هزار و ۱۵۸ تن در سال گذشته به کشور انتقال شدند و حدود ۱۰۰۰ تن دیگر از سوی ایران آزاد شدند.»
امارت اسلامی در مورد بازگشت اجباری پناهجویان افغان از برخی کشورهای اروپایی چیزی نمیگوید، اما در جریان اخراج پناهجویان افغان از پاکستان گفته بود که همه کشورهای میزبان باید حقوق پناهجویان افغان را تامین کرده و تسهیلات مربوطه را برای آنها فراهم کنند.