ریچارد بینیت، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد برای امور حقوق بشر افغانستان، از ارزیابی قانون جدید امربالمعروف و نهی از منکر حکومت سرپرست خبر داده است.
بینیت میگوید، به زودی به همراه کارشناسان دیگر ارزیابی و تحقیق در مورد قانون امربالمعروف و نهی از منکر حکومت سرپرست آغاز خواهد شد.
بینیت این بیان کوتاه را پس آن در صفحه ایکس خود منتشر کرده استکه اخیراً توسط حکومت سرپرست از سفر به افغانستان منع شد.
گرچه گزارشگر ویژه سازمان ملل اکنون نمیتواند به افغانستان سفر کند، اما تحلیلگران سیاسی ارزیابی ها و تحقیقات او را مهم و موثر میدانند.
آنها میگویند، ارزیابی و تحقیقات بینیت میتواند اثرات مثبت و منفی بر تعامل سیاسی بین حکومت سرپرست و جامعه بین المللی داشته باشد.
شیر حسن حسن، تحلیلگر سیاسی میگوید:« تضاد این گونه قوانین، اقدامات و دیدگاه ها و نیز اختلاف نظرها، موجب تصادم بین جامعه جهانی و امارت اسلامی شده است. سازمان ملل امارت اسلامی را به رسمیت نمی شناسد و در مقابل حکومت سرپرست ریچارد بینیت را از سفر به افغانستان منع کرده است.»
بینیت همچنین از موضع روزا اوتونبایوا، نماینده ویژه سرمنشی سازمان ملل متحد و رئیس یوناما در مورد قانون امربالمعروف استقبال کرد.
آتونبایوا با نشر خبرنامه ای گفته است، این قانون حکومت سرپرست یک چشم انداز نگران کننده برای آینده افغانستان است، جایی که محتسبین در آنجا قدرت دارند و دارند هر کسی را بر اساس فهرست گسترده و گاه نامشخص از تخلفات تهدید و دستگیر کنند.
توریالی زازی، تحلیلگر سیاسی میگوید:« فقط طالبان مسلمان نیستند. در جهان بیش از ۵۷ کشور اسلامی و بیش از دو میلیارد مسلمان وجود دارد. در هیچ کشور اسلامی دیگری با زنان اینگونه رفتار دوگانه نمیشود.»
از سوی دیگر، شیخ محمد خالد حنفی، سرپرست وزارت امربالمعروف و نهی از منکر تمام علمای جهان اسلام را به چالش کشیده و گفته است که هیچ کس نمیتواند در این قانون نکته «اما» را پیدا کند.
حنفی در یک نشست مردمی در سخنان اش در جوزجان گفت، تنها کسانی که با شریعت اسلام آشنایی ندارند از قانون جدید امربالمعروف انتقاد میکنند.
حنفی افزوده:« امروز به همه کشورهای اسلامی و علمای جهان چلنچ میدهم که بیایند و قانون امربالمعروف ما را مطالعه کنند. اگر در یک جا چیزی خلاف قرآن و حدیث و فقه حنفی پیدا کردند، من مسوول آن هستم.»
این در حالیست که جامعه جهانی و نهادهای مرتبط با حقوق بشر همچنان نسبت به تأثیرات قانون جدید وزارت امربالمعروف و نهی از منکر که توسط رهبری امارت اسلامی توشېح شده، واکنش نشان داده و ابراز نگرانی کرده اند.
در ادامه این نگرانی ها، روز میری دیکارلو معاون سرمنشی سازمان ملل متحد نیز واکنش نشان داده و گفته است، ادامه اجرای این قانون مانع ادغام افغانستان در جامعه جهانی میشود.