مقامات وزارت صحت عامه دستاوردهای یک ساله خود را با خبرنگاران در میان گذاشتند و ادعا کردند که نسبت به گذشته خدمات صحی بهتری به مردم ارائیه میکنند.
معاون پلان و انکشاف وزارت صحت عامه میگوید، در افغانستان مرکز صحی مجهز به تجهیزات لازم صحی برای تداوی انواع بیماری ها وجود ندارد و از همین رو مردم مجبورند بیماران خود را به کشورهای همسایه و دوردست بفرستند.
داکتر محمدحسن غیاثی میگوید، این وزارت برنامه دارد تا با ایجاد یک مرکز تخصصی بزرگ از رفتن بیماران برای درمان به خارج از کشور جلوگیری کند.
به گفته غیاثی، کار برای تغییر نام شفاخانه جمهوریت کابل و تبدیل آن به یک کمپلکس بزرگ صحی در سطح افغانستان آغاز شده است که امکان درمان هر نوع بیماری در آن وجود داشته باشد.
غیاثی میافزاید:« برای جلوگیری از مراجعه بیماران افغان به کشورهای همسایه و خارجی، شفاخانه جمهوریت را به یک کمپلکس تخصصی صحی تبدیل میکنیم که در آن انواع بیماری ها قابل درمان باشد. قرار است نام این شفاخانه نیز تغییر کند.»
در عین حال، مسوولین وزارت صحت عامه اطمینان میدهند که سطح خدمات صحی در شفاخانه های حوزوی و ولایتی نیز افزایش خواهد یافت و بالای طرحی کار جریان دارد که بر اساس آن در هر ولسوالی یک شفاخانه مجهز اعمار شود و خدمات صحی با کیفیت ارائه دهد.
در عین حال، محمد اسحاق صاحب زاده، معاون مالی و اداری وزارت صحت عامه میگوید، در حال حاضر بیشتر خدمات صحی از بودجه این وزارت تمویل میشود و آن تمویل کنندگان خارجی به وعده های خود عمل نمیکنند که تعهد تمویل شفاخانه ها را می دهند.
صاحب زاده میآفزاید:« ما شفاخانه های حوزوی و ولایتی را تجهیز خواهیم کرد و در هر ولسوالی یک شفاخانه مجهز اعمار میکنیم. کار روی این طرح جریان دارد و مشکلات مردم با اجرای آن حل میشود. ما از خارجی ها و دونران خدمات صحی گلایه داریم، زیرا آنها به وعده های خود عمل نمیکنند. آنها تعهد تامین مالی یک ساله را می دهند، اما بعد از دو یا سه ماه تمویل خود را متوقف می سازند.»
در همین حال، شرافت زمان سخنگوی این وزارت میگوید، در یک سال گذشته خدمات صحی از طریق ۳۵ شفاخانه تخصصی، ۸ شفاخانه حوزوی و ۲۶ شفاخانه ولایتی و هزاران مرکز صحی دیگر وهمچنانتیم های سیار به مردم ارائه شده اند.
به باور زمان، سطح دسترسی به خدمات صحی نسبت به گذشته گسترش یافته و هشتاد و پنج درصد جمعیت کشور را تحت پوشش قرار داده است.
زمان میگوید:« در تمام کشور۴ هزار۲۲۱ مرکز صحی درمانی ثابت و تیم های سیار داریم که مشغول ارائیه خدمات صحی به مردم هستند.»
شرافت زمان همچنین گفت، برای بیش از ۵۵۰ هزار کودک و نوجوان در ۳۴ ولایت کشور تابلیت های آهن و فولیک اسید توزیع گردیده و برای پیشگیری از اختلالات در کودکان به حدود ۱.۸ میلیون کودک پودر ویژه تغذیه نیز توزیع کرده اند.
به گفتهٔ زمان، در یک سال گذشته نزدیک به ۲۴ هزار معتاد مواد مخدر از جمله زنان، کودکان و نوجوانان را درمان کرده اند.
وی میافزاید:« سال گذشته ۲۳ هزار و ۶۹۲ معتاد در تمام کشور تداوی شدند که از این تعداد ۱۹ هزار و ۳۶۸ تن آنان بزرگسالان مرد و متباقی آن زنان و کودکان هستند.»
به گفته مسوولان وزارت صحت عامه، در بسیاری از شفاخانه ها برای تشخیص و معاینه ایدز یا اچ.آی.وی، توبرکلوز و سایر بیماری های ساری امکانات فراهم کرده اند.
در گزارش سالانه این وزارت آمده است، طی سال گذشته به طور کلی خدمات صحی عاجل، خدمات داخل بستر، عملیات های جراحی بزرگ، عملیات های کوچک، خدمات هیمودیالیز، خدمات زایمان، خدمات به بیماران سرطانی، خدمات آمبولانس و همچنان خدمات صحی و درمانی سیار را برای میلیون ها تن ارائبه کرده است.