چین از نظر اقتصادی و سیاسی کشوری خودکفا در سطح منطقه محسوب میشود؛ که اخیرا رابطه چین با حکومت سرپرست افغانستان بسیار نزدیک و مثبت به نظر می رسد.
اخیراً نمایندگان هر دو طرف در چین دیدار کرده اند و در مورد تعدادی از مسائل مشترک بین کابل و بیجینگ گفتگو کردند.
مولوی بلال کریمی سرپرست سفیر افغانستان در بیجینگ روز دوشنبه با یوشیاو یونگ نماینده ویژه وزارت امور خارجه چین دیدار کرد، و هر دو کشور در کنار همکاری مشترک، بر احیای روابط افغانستان با کشورهای منطقه تاکید کردند.
سفارت افغانستان در چین میگوید:« در این دیدار بر توسعه بیشتر روابط سیاسی چین و افغانستان، تقویت روابط حسنه و روابط اقتصادی از طریق تعامل متقابل با کشورهای همسایه و منطقه و روابط تجارتی، ترانزیتی، قونسلی و مسائل دیگر بین دو کشور گفتگو و تبادل نظر شد.»
از سوی دیگر، مسوولین وزارت صنعت و تجارت میگویند که یک شرکت چینایی به نام جین شین در دیدار با مسوولین این وزارت گفته است که این شرکت میخواهد به ارزش ۲۰ میلیون دالر برای واردات موتر های باربری و اسکواتور در افغانستان سرمایه گذاری کند.
در عین حال، تحلیلگران سیاسی میگویند چین در زمینه های سیاسی و اقتصادی در کنار سایر ابعاد در منطقه خودکفا است وحکومت سرپرست باید از روابط موجود با این کشور استفاده مفید کند.
خلیل احمد نادم، تحلیلگر سیاسی میگوید:« در این زمینه روابط ما با چین بسیار مهم است و چین میتواند برای حکومت افغانستان لابی کند یا در اینجا سرمایه گذاری های اقتصادی انجام دهد، در هر صورت روابط با چین مفید است.»
فیض محمد زلاند، تحلیلگر سیاسی میگوید:« چین برای ایفای نقش عمده در ثبات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی و نیز در توسعه روابط افغانستان و چین، همواره استراتیژی منافع اقتصادی و مبادلات اقتصادی را در سیاست خارجی خود دنبال کرده است، و با همین استراتیژی ثبات، رفاه و صلح را برای بسیاری از کشورهای جهان به ارمغان آورده است. همچنین در برخی کشور ها به دلیل استفاده نادرست از کمک های چین بی ثباتی هم به وجود آمده است.»
برخی دیگر میگویند که افغانستان در حال حاضر با مشکلات اقتصادی مواجه است، بنابراین حکومت سرپرست باید کشورهای منطقه را به سرمایه گذاری در افغانستان تشویق کند تا این مشکلات حل شود.
نورالله عزیز، تحلیلگر سیاسی میگوید:« سرمایه گذاران چی خارجی باشند چی داخلی به نفع کشور است، آنها میتوانند به مردم زمینه کار را فراهم سازند و از این طریق مردم میتوانند عواید دریافت کنند و به کمک عواید نیازهای روزانه شان را برآورده کنند، وقتی چنین سرمایه گذاری های در افغانستان صورت میگیرد، من معتقدم که این سرمایه گذاری ها بلندمدت خواهد بود و بالای وضعیت افغانستان اثرات مثبت خواهد داشت.»
به گفته تحلیلگران، حکومت سرپرست باید در کنار حل مشکلات سرمایه گذاران خارجی، مشکلات سرمایه گذاران داخلی را نیز حل کند تا سرمایه گذاران افغان مقیم خارج نیز به افغانستان برگردند و در داخل کشور سرمایه گذاری کنند.