پس از روی کار آمدن امارت اسلامی در کنار شماری دیگر از کشورها، روسیه کشوری است که در این مدت با حکومت سرپرست روابط نزدیک داشته و امور دیپلوماتیک خود را در حالت قبلی نگه داشته است.
آژانس خبری تاس به نقل از دیمتری ژیرنوف، سفیر روسیه برای افغانستان نگاشته است که وی در پاسخ به سوالی به احتمال گشایش قونسلگری های جدید در افغانستان اشاره کرد.
ژیرنوف گفته است، اگرچه در کوتاه مدت نیازی به این کار نیست؛ اما میگوید احتمال این وجود دارد که کشورش در آینده یک قونسلگری جدید افتتاح کند.
وی میافزاید:« فعلاً نیازی به این کار نیست؛ اما احتمال هیچ چیزی در آینده رد شده نمیتواند. روسیه و افغانستان از سال ۱۹۱۹ روابط دیپلوماتیک خود را تقویت کردند. از آن زمان به بعد، به غیر از سفارت در کابل و قونسلگری در مزارشریف، ما در هرات و میمنه نیز قونسلگری باز کردیم و قصد داشتیم در جلال آباد نیز قونسلگری افتتاح کنیم.»
ژیرنوف گفته که به اتباع روسیه توصیه کرده است که برای مدت کوتاهی به افغانستان سفر نکنند و دلیل اصلی آن را حمله مسلحانه گروه داعش به خارجی ها در بامیان در ماه می گذشته خوانده است که در آن شهروندان اسپانیا، آسترالیا و ناروی کشته شدند.
تحلیلگران سیاسی رشد روابط سیاسی با روسیه را به نفع افغانستان میدانند و توسعه روابط دیپلوماتیک را به معنای رشد اقتصادی و تجاری هر دو کشور میدانند.
شیر حسن حسن، تحلیلگر سیاسی میگوید:« افغانستان برای روسیه بسیار مهم است و توافقنامه شانگهای نیز به همین منظور ایجاد شده است، که روسیه و چین در تلاش بودند تا نفوذ امریکا را در کشورهای آسیایی کاهش دهند، بنابراین روسیه متوجه این موضوع است و افغانستان از نظر جغرافیایی ارزش ویژه ای دارد، از طریق بندر چابهار که هندیها در آن سرمایهگذاری زیادی کردند، این بندر برای ایرانیها و برای خود روسها نیز مهم است، زیرا ارزش بین المللی دارد و ایران و چین کشور های متحد روسها است، به همین دلیل آنها بدون افغانستان چارهٔ دیگری ندارند.»
از سوی دیگر، برخی دیگر بر این باورند که روسیه میخواهد با احیای روابط با حکومت فعلی، متحد جدیدی در منطقه پیدا کند.
این در حالیست که پیش از این، روسیه موضوع حذف مقامات حکومت سرپرست از لیست سیاه تروریست ها را مطرح کرده بود؛ اما تاکنون اقدام عملی در این زمینه صورت نگرفته است.