از یک هفته گذشته بدین سو مقامات برخی کشورها از حضور گروه های مسلح و قاچاق مواد مخدر در افغانستان ابراز نگرانی کرده اند.
در میان این نگرانیها، آژانس خبری دولتی تاس روسیه به قول از ایمان قلی تاسمگامبتوف، سرمنشی سازمان پیمان امنیت جمعی گزارش داده است که او از توسعه گروههای مسلح و قاچاق مواد مخدر از افغانستان ابراز نگرانی کرده و افغانستان را منبع اصلی بی ثباتی کشور های آسیای میانه خوانده است.
وی افزوده:« افغانستان همچنان مرکز اصلی ناامنی در آسیای مرکزی است. علیرغم برخی تغییرات دلگرم کننده، شیوع تروریزم، ایدیولوژی های افراطی و قاچاق مواد مخدر نه تنها کاهش نیافته است؛ بلکه اشکال جدیدی به خود گرفته است.»
تاسمگامبتوف در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد گفته است که سازمان پیمان امنیت جمعی یک گروه کاری را برای مبارزه با تهدیدات احتمالی از جانب افغانستان تشکیل داده است.
در عین حال امارت اسلامی در واکنش به اظهارات سرمنشی سازمان پیمان امنیت جمعی گفته است که در افغانستان جایی برای گروه های خودسر وجود ندارد و اطمینان می دهد که هیچ تهدیدی از خاک افغانستان متوجه دیگران نیست.
سهیل شاهین، رئیس دفتر سیاسی امارت اسلامی در قطر میگوید:« اکنون امنیت در افغانستان تامین است، گروههای خودسر جایی ندارند. ما به شما اطمینان میدهیم که هیچ تهدیدی از خاک افغانستان برای هیچ کس وجود ندارد، بلکه اکنون زمان آن است که منطقه را با همکاری های اقتصادی و معاملات تجاری پیوند دهیم.»
کارشناسان سیاسی با اشاره به اظهارات سرمنشی سازمان پیمان امنیت جمعی میگویند، حکومت سرپرست با کشت و قاچاق مواد مخدر و تروریزم مبارزه موثر کرده است و کشورهای منطقه و جهان نیز باید در مبارزه با تروریزم و قاچاق مواد مخدر با حکومت سرپرست مبارزه مشترک کنند.
کمال ناصر اصولی، کارشناس سیاسی میگوید:« این گونه کشورها هرگز در برنامه ها و دوستی خود با مردم افغانستان پاک نبوده اند، پس مردم افغانستان باید متوجه باشند که آنها سیاست دو رو انجام میدهند و در داخل افغانستان نیز آن گروه های که خشونت انجام میدهند باید برای بهبود زندگی مردم افغانستان موافقت کنند. یک حکومت قانونمند بسازید تا هر افغان و هر طبقه ای بتواند خود را در حکومت افغانستان ببیند و آینده فرزندان خود را نیز ببیند تا در افغانستان زندگی راحت داشته باشند.»
این در حالیست که سال گذشته نیز سازمان پیمان امنیت جمعی نسبت به جمعیت و مهاجرت گروه های تروریستی از خاک افغانستان به کشورهای عضو این سازمان ابراز نگرانی کرده بود، اما در آن زمان وزارت دفاع ملی سرحدات را تحت کنترول نیروهای سرحدی خوانده بود و حضور گروه های تروریستی را در مناطق سرحدی رد کرده بود.