یعقوب رضازاده، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نمایندگان ایران در مصاحبه ای ادعا کرده که حکومت های افغانستان و پاکستان کنترول بسیار کمی بر سرحدات خود دارند.
وی اتهام بسته که مواد مخدر از افغانستان به ایران قاچاق میشود و از امارت اسلامی خواست که علیه مواد مخدر اقدامات جدی انجام دهد.
وی افزوده:« حاکمیت بر سرحدات افغانستان و پاکستان در اختیار حکومت های این دو کشور نیست، اگر است هم بسیار ضعیف است و گروه های تروریستی در آنجا مستقر هستند. همچنین گفته میتوانم که مواد مخدر از خاک افغانستان قاچاق میشود که باید برای جلوگیری از آن اقدامات جدی صورت گیرد.»
ادریس محمدی زازی، تحلیلگر سیاسی میگوید:« برای کنترول مواد مخدر راه حل های متعددی وجود دارد، یکی این است که به کشاورزان بدیل آن داده شود تا در آینده هم تمایلی به کشت این محصول نداشته باشند. دوم درمان معتادان است. سوم، قاچاقبرانی که در سطح داخل یا در سطح بین المللی هستند که از افغانستان نشأت میگیرند، باید جلوی آنها گرفته شود، در این صورت میتوانیم در این مبارزه پیروز شویم، به شکلی که تقریباً ۹۵ درصد، امارت اسلامی این امر موفق شده است.»
حکومت سرپرست در پاسخ به اظهارات این مقام ایرانی میگوید که امنیت سرحدات افغانستان بیش از هر زمان دیگری تامین شده و به گفتهٔ او مبارزه برای جلوگیری از قاچاق مواد مخدر نیازمند همکاری دوجانبه است.
حمدالله فطرت معاون سخنگوی امارت اسلامی میگوید: «نیروهای امنیتی و دفاعی امارت اسلامی افغانستان در سرحد با ایران بر امنیت سرحدات متمرکز هستند و از این جنبه هیچ تهدید امنیتی متوجه آنها نیست. البته موضوع قاچاق که در سطح بین المللی تهدیدی مشترک در بین کشورهاست و رفع این تهدید در مجموع کاری غیر ممکن به نظر می رسد، اما در این راستا امارت اسلامی افغانستان اقدامات لازم و جدی را انجام داده است. ما از جمهوری اسلامی ایران میخواهیم که اقدامات لازم را برای جلوگیری از تردد قاچاقچیان در خاک خود انجام دهد.»
با این اوصاف، تحلیلگران سیاسی مبارزه حکومت سرپرست در عرصهٔ مبارزه با مواد مخدر را ستوده و از حکومت سرپرست و سازمان های بین المللی میخواهند که در تامین معیشت جایگزین با کشاورزان همکاری کنند.
توریالی زازی، تحلیلگر سیاسی میگوید:« تا کی از انتقادات کشورهای بین المللی و همسایه صحبت کنیم، همین کشورهای جهان و همسایه همان جنایتکاران جنگی، قتل، دزدی، بی حیثیتی، بی عزتی را در کشور ما حاکم نکردند.»
دو هفته پیش مولوی عبدالکبیر، معاون سیاسی ریاست الوزرا گفته بود که هیچکس اجازه کشت، تولید و قاچاق مواد مخدر را ندارد.
وی در اولین جلسه کمیسیون عالی مبارزه با مواد مخدر گفته بود که هدف از تشکیل این کمیسیون، پیدا کردن معیشت جایگزین برای کشاورزان و درمان معتادان مواد مخدر است.