وزارت امور خارجه پاکستان بار دیگر اعلام کرد که قصد مذاکره با تحریک طالبان پاکستان را ندارد و نه هم در این زمینه بحث صلح وجود دارد.
پس از این موضع پاکستان، شک ها مبنی بر اجرای پروژه های استخباراتی و کسب درآمد از طریق آن توسط اردو پاکستان به یقین تبدیل شده است.
تحلیلگران سیاسی بر این باورند که حکومت، اردو و استخبارات پاکستان تجارت میکنند، جنگ برای آنها به تجارت بزرگ تبدیل شده از همین طریق پول بدست میآورند.
آنها میافزایند که در پنج دهه گذشته، اردو پاکستان پروژه های استخباراتی خشونت آمیز را اجرا میکنند و از آنپول بدست میآورند.
قریب الرحمان شهاب، تحلیلگر سیاسی میگوید:« جنگ برای حکومت، اردو و استخبارات پاکستان تجارت است و به همین دلیل اکنون این راه را انتخاب کرده اند؛ اما با نگاهی کلی به وضعیت، به نظر می رسد که تحریک طالبان پاکستان برنده اند زیرا آنها حملات چیریکی میکنند و مانند گذشته در جاهای مشخص نیستند، بلکه حملات آنها در تمام نقاط پاکستان و پشتونخوا گسترش یافته است؛ پس در این صورت این جنگ کمی طولانی می شود و پاکستان می خواهد از دنیا امتیاز بگیرد و بعد دوباره مذاکره کنند، پس این یک بازی است که جریان دارد.»
سرور نیازی، تحلیلگر سیاسی میگوید:« پاکستان در ۴۵ یا ۵۰ سال گذشته از جنگ سود برده است، از همین طریق به پیش میرود و از جهان پول میگیرد.»
اما برخی دیگر بر این عقیده اند که تحریک طالبان پاکستان ساختگی است و اردو پاکستان می خواهد پشتون ها و رهبران آنها را که در آن سوی خط فرضی دیورند زندگی می کنند، نابود کند.
آنها می گویند که پاکستان بالای پشتون ها معامله کرده است، آنها را قربانی سیاست خود کرده و اکنون می خواهند دوباره آنها را به نام جنگ با تحریک طالبان پاکستان سرکوب کنند.
توریالی زازی، تحلیلگر سیاسی میگوید:« هدف پاکستان کشتن و نابود کردن پشتون ها و حکومت بر منطقه پشتون ها است. تی.تی.پی فقط یک بهانه است. در این چند دهه حدود ۱۳ هزار تن از سران قبایل پشتون در پنجاب کشته شدند.»
حکمت الله حکمت، تحلیلگر سیاسی میگوید:« پاکستان نه یک ملت است و نه یک دولت، پاکستان یک تشکیل استراتیژیک نظامی است که برای حفظ منافع امریکا و غرب ایجاد شده است، اکنون این تشکیل اهمیت استراتیژیک خود را از دست داده است و انین تشکیل امروز با ملت های خود در حال جنگ است، مردم خود را می کشد، آنها را به زندان می اندازد، آنها را ترور میکند و در نهایت آنها را از سرزمین های خود بیرون میکند. صلح اردو پاکستان با ملت اش ناممکن است.»
بر اساس معلومات، در چند سال گذشته حکومت پاکستان حدود ۱۳ هزار رهبر پشتون را کشته و زندانی کرده است که آخرین آنها گیله من وزیر بوده است.
بر اساس گزارش ها، در وزیرستان شمالی و سایر مناطق پشتون نشین که در آن سوی خط فرضی دیورند قرار دارند، اردو پاکستان از آغاز عملیاتی به نام «عزم استحکام» خبر داده و ده ها هزار سرباز پاکستانی در شمال و جنوب جابجا شده اند که با واکنش مردم منطقه مواجه شده اند و نگرانی های را ایجاد کرده است.