پاکستان و افغانستان که دو همسایه نزدیک هستند و روابط سیاسی، اجتماعی و اقتصادی افغانستان بیش از هر همسایه دیگری با او اهمیت دارد؛ اما انتقادات و ادعاهای اخیر مقامات پاکستانی روابط دو کشور را متشنج کرده است.
اگرچه برای حل این مشکلات، هیأت های زیادی رفت و آمد کردند، اما اکنون رسانه های پاکستانی از آمدن اسحاق دار وزیر خارجه اسلام آباد به کابل خبر میدهند.
بخشی از گزارش روزنامهٔ دان به قول از اسحاق دار:« در روزهای آینده به افغانستان خواهم رفت. افغانستان کشور برادر ماست.»
دار همچنین در نشست افتتاحیه کمیته دایمی امور خارجی مجلس سنا گفت که افغانستان همسایه نزدیک است و هیچکس نمیتواند روابط دو کشور را خراب کند.
وی افزود:« ما با افغانستان روابط نزدیک داشتیم و آنرا حفظ میکنیم. شما نمیتوانید همسایگان خود را تغییر دهید.»
وزیر امور خارجه پاکستان با اشاره به حملات به چینایی ها در آنجا میگوید که این حمله توسط تحریک طالبان پاکستان از افغانستان طراحی شده است و به گفته وی، امنیت یک چالش بین کابل و اسلام آباد است و باید این چالش ها حل شود.
اگرچه امارت اسلامی در مورد ورود هیات پاکستانی به کابل چیزی نمیگوید، اما پیش از این به هرگونه نگرانی امنیتی پاکستان پاسخ داده است.
اگرچه زمان دقیق و اجندای این سفر رسانه ای نشده است، اما تحلیلگران نظرات متفاوتی در مورد آن دارند.
اختر محمد راسخ، تحلیلگر سیاسی میگوید:« سفر وزیر خارجه پاکستان به کابل برنامه های مشخصی دارد و او میخواهد تمام خواسته های پاکستان را با امارت اسلامی در میان بگذارد، اولاً در عملیاتی که زیر چتر «عزم استحکام»، آغاز کرده اند خواهان همکاری امارت اسلامی هستند و موضوع جابجایی پشتون ها به دو طرف خط دیورند و تخریب روستاهای آنها در اینجا مطرح خواهد شد، تا این منطقه را ناامن کنند و با نام پشتون ها آنرا پاک کنند و به امریکایی ها یا جهان غرب پایگاه بدهند.»
محمد اکبر سیال وردک، تحلیلگر سیاسی میگوید:« هدف این سفر به نظر من روشن است، آنها میخواهند در مورد چندین موضوع با نظام فعلی افغانستان بحث و مذاکره کنند. اولین مورد تی.تی.پی است که این مسئله داخلی پاکستان است و میخواهد آن را با افغانستان در میان بگذارد. دوم، با تاجران افغانستان تعهد در ایجاد سهولت در بخش اقتصادی و ترانزیتی. مورد سوم، موضوع پناهجویان افغانستان است، که یک کمیشنر سازمان ملل آمده بود که با او در مورد این مشکل بحث کردند؛ پس اینها همه مواردی است که او می خواهد در مورد آنها بحث کند.»
اما برخی دیگر چنین دیدارها از سوی مقامات پاکستانی را آغاز خوبی برای احیای روابط دو کشور میدانند؛ اما تاکید دارند که حکومت سرپرست مشکلات موجود را با هیات مهمان به گونه ای حل کند که دیگر جایی برای انتقاد باقی نماند.
نازکمیر زیارمل، تحلیلگر سیاسی میگوید:« این سفر برای به اشتراک گذاشتن برخی مسائل و اطلاعات خواهد بود. پاکستان اکنون در صدد پیدا کردن دلایل قانونی برای مسائلی است که سال هاست ادامه دارد. آنها عملیات خودسرانه را در افغانستان انجام میدهند؛ میخواهند دوباره بگویند که ما به کابل سفر کرده بودیم و اطلاعات خود را با طرف افغانی در میان گذاشتیم، اما هیچ پاسخ مثبتی به ما ندادند، به همین دلیل ما با امریکا عملیات مشترک انجام میدهیم و مخالفان سیاسی خود را در افغانستان مورد هدف قرار میدهیم.»
قابل ذکر است که پاکستان اخیراً با حمایت امریکا عملیات ضد تروریستی را با نام «عزم استحکام» آغاز کرده است.
اگرچه در ابتدا گفته میشد که این عملیات در مناطق قبایلی و پشتونخوا آغاز میشود، اما وزیر دفاع این کشور هشدار داد که برخی اهداف در افغانستان نیز هدف قرار خواهد گرفت که امارت اسلامی به موقع به آن پاسخ داد.