در سه سال گذشته مقامات نظامی و سیاسی منطقه و جهان ادعا کرده اند که گروه های مسلح در خاک افغانستان فعالیت میکنند، ادعای که مقامات بلند پایهٔ امارت اسلامی بارها آنرا رد کرده اند و گفته اند که به هیچ کس اجازهٔ نمیدهند در خاک این کشور فعالیت کنند و یا برای کسی تهدیدی ایجاد کنند.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در نشست سران سازمان همکاری شانگهای در پایتخت قزاقستان گفته است که امارت اسلامی متحد قوی شان در جنگ علیه تروریزم است و او به منظور تحکیم روابط با افغانستان بر از سرگیری فعالیت گروه تماس سازمان همکاری شانگهای تاکید کرد.
پوتین میافزاید:« باید بپذیریم که طالبان در افغانستان قدرت دارند و از این منظر، طالبان علیه تروریزم به دلیلی متحد ما هستند زیرا آنها علاقه مند ثبات هستند. من مطمئن هستم طالبان نیز علاقه مند هستند که در افغانستان ثبات دایمی ایجاد شود، آمن باشد و تابع قوانین خاص باشد، و ما بار ها نشانه های از طالبان دریافت کرده ایم که آنها آماده ای همکاری در مبارزه علیه تروریزم با ما هستند.»
کارشناسان سیاسی میگویند، امارت اسلامی در سه سال گذشته ثابت کرده است که از خاک افغانستان علیه کسی استفاده نمیشود و در این مدت نیز نشان داده است که علیه گروه داعش خراسان مبارزه موفق انجام داده و جهان نیز این واقعیت را درک کرده است.
ادریس محمدی زازی، کارشناس سیاسی میگوید:« امارت اسلام علیه تروریست ها مبارزه میکند و به هیچکس اجازه فعالیت تروریستی را در اینجا نمیدهد، این یعنی روابط بین الملل بهتر میشود، سیاست، اقتصاد و دیپلوماسی بیشتر با ثبات میشود، روابط میان روسیه و افغانستان قوی تر خواهند شد و امارت اسلامی برای سایر کشورها نیز به حکومتی قابل اعتماد تبدیل خواهد شد.»
برخی دیگر میگویند اگر روسیه تلاش میکند با حکومت سرپرست روابط حسنه برقرار کند، پس اسامی مقامات حکومت سرپرست را از لیست تروریست ها خارج کند و حکومت فعلی را به رسمیت بشناسد.
توریالی زازی، کارشناس سیاسی میگوید:« در مورد سخنان پوتین باید بگویم که همین روسیه تصمیم قطعی در مورد افغانستان ندارد، حتما از طریق رسانه ها اخبار خود را شنیده اند که وزیر دفاع چی میگوید، کابلوف چی میگوید و وزیر امور خارجه چی میگوید. آن زمان سخنان این کشور ها قابل باور است که دیگر به سیاست دو رویی خود در قبال افغانستان ادامه ندهند و باید تصمیم قاطع بگیرند و یا باید حکومت را به رسمیت بشناسند یا از طریق حرف زدن با سرنوشت افغانستان و مردم این کشور بازی نکنند.»
شوکت میرضیایف رئیس جمهور ازبکستان نیز در نشست سران سازمان همکاری شانگهای گفته است که فعالیت گروه تماس این سازمان با افغانستان باید از سر گرفته شود و مطمئن است که گفتگو با کابل امنیت و توسعه اقتصادی تمام منطقه را تضمین می کند.
امارت اسلامی اظهارات رئیس جمهور روسیه را ستوده و میگوید که امنیت و ثبات در افغانستان برقرار شده است و بار دیگر تاکید میکند که گروه های مسلح در افغانستان حضور فزیکی ندارند و نه به آنها اجازه داده میشود که از خاک افغانستان علیه دیگران تهدید ایجاد کنند.
سهیل شاهین، رئیس دفتر سیاسی امارت اسلامی در قطر میگوید:« ما از سخنان پوتین رئیس جمهور روسیه قدردانی میکنیم که می گوید از سرگیری روابط سازمان شانگهای با افغانستان حمایت می کند. از آنجایی که مردم مسلمان و مجاهد افغانستان با فداکاری های بزرگ به استقلال رسیده اند، باید به نمایندگان امارت اسلامی در همه سازمان ها به شمول سازمان ملل متحد جای داده شود که اشتراک افغانستان در آنها یک حق و الزام است. میخواهم بگویم که در طول ۲۰ سال گذشته در طول اشغال، از یک طرف طرفداران استقلال افغانستان بودند و از طرف دیگر حامیان اشغال، آنانی که در راه آزادی تلاش کردند و از هر قوم و هر ملت بودند، آنها اکنون در دولت هستند.»
در پایان این نشست روسای جمهور کشورهای عضو سازمان شانگهای در اعلامیه ای مشترک تاکید کردند که مشارکت تمامی گروه های قومی و سیاسی در چارچوب حکومت افغانستان تضمین کننده صلح پایدار در این کشور است و همچنین کشور های عضو سازمان همکاری شانگهای آماده همکاری با افغانستان در مبارزه با تروریزم و مواد مخدر و سایر زمینه های اقتصادی هستند.