در حالی که هیأت حکومت سرپرست افغانستان در دو نشست اخیر دوحه در مورد افغانستان شرکت نکرده بودند، اما شرکت آنها در نشست سوم، خوش بینی را نسبت به نتایج نشست مذکور افزایش داد.
حکومت سرپرست پیش از این گفته بود که بدون شرکت نمایندگان، نشست ها در هرسطح در مورد افغانستان نمیتواند نتیجه بدهد.
اما در سومین نشست دوحه که نمایندگان امارت اسلامی در آن شرکت داشتند، این پرسش مطرح است که پیام آن در مورد افغانستان چه بود و چه دستاوردهای داشته؟
تحلیلگران سیاسی معتقدند که برای کاهش شکاف فکری با جهان، جهان باید توسعه اقتصادی، تغییرات اقلیمی و مبارزه با مواد مخدر در کشور را در نظر بگیرد و برای راه جایگزینی تلاش کند.
ادریس محمدی زازی، تحلیلگر سیاسی میگوید:« رفع سوء تفاهم با جهان، کاهش فاصله فکری با جهان و گفتگو با جهان در مورد موضوعاتی که درباره آن سکوت کرده اند، زیرا استدلال و دلایلی که نمایندگان امارت اسلامی در آنجا ارائه کرده اند، برای جهانیان نیز قابل قبول بود. به عنوان مثال، نمایندگان امارت اسلامی گفتند که کشت کوکنار یا کشت مواد مخدر را به صفر رسانده اند، که در حقیقت هم آنها کشت مواد مخدر یا کوکنار را به صفر رسانده اند، اما جهان تاکنون هیچ کمک جایگزینی به سکتور کشاورزی افغانستان یا کشاورزان افغان در این زمینه ارائه نکرده است »
برخی دیگر چنین نشست ها را نقطه قوت امارت اسلامی میدانند؛ تا پاسخ های رضایت بخشی به خواسته های بین المللی داده شود و زمینه برای به رسمیت شناسی حکومت سرپرست فراهم شود.
آنها میگویند که با استفاده از هر راه ممکن، امارت اسلامی باید راه را برای تعامل مثبت با جهان هموار کند تا افغانستان از انزوای سیاسی کنونی خارج شود.
اما این بار هیأت به رهبری سخنگوی امارت اسلامی که در این نشست شرکت داشت، این نشست را به نفع افغانستان خواند و گفت که در سطح بین المللی این درک به وجود آمده که کشورها به جای فاصله باید برای تعامل پیش شوند و تا کنون سیاست های تحریم و فشار نتیجه ای نداشته است.
مجاهد میافزاید:« در مجموع ما در نشست دوحه درک کردیم. اول: جهان تحولات افغانستان را درک کرده و میپذیرد. دوم: کشور ها درک کرده اند که به جای فاصله باید با افغانستان نزدیک شوند، زیرا فاصله فایده ندارد، دیگر باید راه برای نزدیک شدن پیدا کرد، این درک در آنجا حس میشد. سیاست های فشار و تحریم دیگر نتیجه نمیدهد و باید راه را برای تعامل سازنده باز کند. ما این را در طول جلسه حس کردیم. در مجموع این نشست به نفع افغانستان تمام شد.»
ذبیح الله مجاهد میگوید که این نشست با توجه به افغانستان و منافع ملی ما برگزار شد و آنها توانستند که در آن شرکت کنند.
به گفته وی، با شرکت در این نشست، جهان را از موضع خود آگاه کردند و این معلوم بود که موضع جهان در مورد افغانستان مثبت شده است.