سومین نشست دوحه دو روز بعد با حضور نمایندگان ویژه حدود ۳۰ کشور و سازمان های بین المللی آغاز خواهد شد.
ستیفن دوجاریک، سخنگوی سرمنشی سازمان ملل متحد بار دیگر در یک کنفرانس خبری توضیح داد که این نشست گامی در جهت به رسمیت شناختن امارت اسلامی نخواهد بود.
وی افزوده که در سومین نشست دوحه گفتگوهای بین الافغانی مورد بحث قرار نخواهد گرفت و به گفتهٔ وی آنها با نمایندگان زنان و فعالان حقوق بشر افغانستان از نزدیک دیدار خواهند کرد.
دوجاریک میگوید:« فکر میکنم این نشست هرچه باشد یا نباشد، گامی در جهت به رسمیت شناسی طالبان نخواهد بود. شما میدانید همانطور که روزمیری دیکارلو و برخی دیگر گفته اند، با نمایندگان زنان و فعالان حقوق بشر افغانستان دیدار خواهد شد، این به معنای بحث در مورد گفتگوهای بین الافغانی نیست.»
در عین حال یوشیا یونگ نماینده ویژه چین برای افغانستان نیز در گفتگوی ویژه با یک رسانه گفته است که سومین نشست دوحه به صورت غیر رسمی در پشت درهای بسته برگزار میشود.
علاوه بر این اسحاق دار وزیر امور خارجه پاکستان گفته است که در نشست دوحه نشست سه جانبه افغانستان و دوحه نیز برگزار خواهد شد.
به گفته یونگ، افغانستان از سوی پاکستان نادیده گرفته نشده است و موضوع افغانستان در اولویت های آن قرار دارد.
یونگ میافزاید:« ما نمیدانیم که این نشست چگونه خواهد بود، اما آنچه من میدانم این است که این نشست غیررسمی پشت درهای بسته خواهد بود و اینطور نیست که مردم بتوانند به طور کامل در مورد موضوعات بحث و گفتگو کنند.»
سهیل شاهین، رئیس دفتر سیاسی امارت اسلامی در قطر، نشست دوحه را برای وضعیت جاری افغانستان مهم میداند و میگوید که در این نشست مبارزه با مواد مخدر، معیشت جایگزین برای کشاورزان و محدودیتهای بخش خصوصی مورد بحث قرار خواهد گرفت.
شاهین میگوید، جهان متوجه شده است که فشارهای سیاسی نتیجه نمیدهد و انتظار دارد جامعه جهانی تعاملات رسمی را با امارت اسلامی آغاز کند.
شاهین میافزاید:« نشست دوحه به دلیلی مهم است که برخی از مسایل مهم افغانستان مانند پیشگیری از مواد مخدر، پروژه های جایگزین برای کشاورزان، سکتور خصوصی، مسائل اقتصادی و موارد دیگر از این قبیل مورد بحث قرار گرفته و اینها مسایل مردم افغانستان است. به نظر می رسد اکنون جهان به این نتیجه رسیده است که به جای فشار مسائل را از طریق تعامل با امارت اسلامی حل کند، نتایج دیگر در پایان نشست معلوم میشود، اما برای تعامل این یک آغاز خوب است.»
سازمان ملل همچنین گفته است که سومین نشست دوحه و دیدار با مقامات حکومت سرپرست به معنای به رسمیت شناسی امارت اسلامی نیست و این نشست روندی از وادار کردن حکومت سرپرست به عملی کردن تعهدات اش است.
اما با توجه به اینکه ساعاتی به برگزاری نشست دوحه باقی مانده است، این سوال مطرح میشود که چه موضوعاتی مورد بحث قرار خواهد گرفت و ارزش آن چیست؟
محمد سلیم پیگیر، تحلیلگر سیاسی میگوید:« مسائل داخلی افغان ها که مربوط به افغان هاست باید در مذاکرات بین الافغانی حل شود. زمانی که بتوانیم گفتگو بین الافغانی و گفتگو بین امارت اسلامی و جامعه بین المللی را تفکیک کنیم؛ پس به نظر من آن زمان مشکلات مردم افغانستان زودتر حل میگردد.»
این در حالیست که وزارت امور خارجه دو روز قبل از اشتراک نمایندگان وزارت امور خارجه، داخله، صنعت و تجارت و همچنین نمایندگان د افغانستان بانک و رئیس دفتر سیاسی امارت اسلامی در نشست دوحه در قطر خبر داد.
از سوی دیگر، وزارت امور خارجه امریکا گفته است که توماس ویست، نماینده ویژه امریکا برای افغانستان و رینا امیری، نماینده ویژه امریکا در امور زنان و حقوق بشر افغانستان نیز در سومین نشست دوحه شرکت خواهند کرد.