انتخابات بعدی ریاست جمهوری امریکا در ۵ نومبر سال جاری برگزار خواهد شد؛ اما دو حزب سیاسی از هم اکنون کمپاین های خود را برای رقابت های انتخاباتی آغاز کرده اند.
اولین مناظره بین نامزدان انتخابات ریاست جمهوری جو بایدن، رئیس جمهور کنونی و دونالد ترامپ، رئیس جمهور پیشین، علاوه بر مسائل داخلی امریکا، بر شکست های سیاست خارجی واشنگتن و دخالت در خاورمیانه اوکراین و افغانستان بود.
در این مناظره، جو بایدن، رئیس جمهور کنونی امریکا و نماینده حزب دیموکرات، خروج نیروهای امریکایی را از افغانستان وسیله ای برای حفظ جان آنها دانسته و مقصر مرگ نیروهای امریکایی در افغانستان را ترامپ رقیب انتخاباتی خود دانسته است.
وی خروج نیروهای امریکایی را از افغانستان یک دستاورد بی سابقه در تاریخ امریکا در یک قرن گذشته دانسته است.
بایدن افزوده:« زمانی که او رئیس جمهور بود، مردم را در افغانستان کشت و هیچ کاری نکرد. زمانی که تصور میکنید کشور امنی داریم؛ پس این کار من است، من تنها رئیس جمهور این قرن هستم که در این قرن هیچ کس را نکشته ام.»
در عین حال دونالد ترامپ، رئیس جمهور پیشین امریکا که جو بایدن را در سطح بین المللی به قتل متهم کرده، گفته است که قصد داشت نیروهای خود را از افغانستان خارج کند، اما نه به روشی که بایدن انجام داد.
وی افزوده، بایدن با خروج ناگهانی نیروها از افغانستان به عزت امریکا لطمه جدی وارد کرده و ننگ بزرگی را در تاریخ این کشور به جای گذاشته است.
ترامپ میگوید:« من هم تصمیم داشتم که نیروها را از افغانستان خارج کنم؛ اما خروج با عزت و با وقار. نحوه خروج وی یک روز شرم آور در تاریخ امریکا بود.»
از سوی دیگر برخی از کارشناسان سیاسی سیاست خارجی امریکا را متحد میدانند و این گونه اظهارات نامزدها را بخشی از کمپاین های انتخاباتی میدانند.
به گفته آنها، سیاست مشخصی در مورد خروج امریکا از افغانستان و بازگشت آنها وجود ندارد و زمان ثابت خواهد کرد که این کشور چه نوع روابطی با افغانستان دارد.
عزیز معارج، تحلیلگر سیاسی میگوید:« امریکا یک سیستم در نظام سیاسی است، معمولاً پالیسی آنرا (اف.سی.آر) میسازد که بخش داخلی آن را (ان.ایس.ای) کار میکند و بخش خارجی آن (سی.آی.ای) است که با آنها همکاری میکند؛ بنابراین رئیس جمهور به آنجا رفت وآمد میکند و اگر بخواهد سیاست را اجرا میکند. این سخنان که یکدیگر را نقد میکنند که از افغانستان بیرون شدی و حیثیت امریکا را خراب کردی این همه بخشی از کمپاین های انتخاباتی است که برای مردم میکنند. بلی! این موضوع است که ترامپ بارها و بارها میگوید که جو بایدن نیروهایش را نظر به استراتیژی خود از افغانستان بیرن نکرد. این تصمیم گرفته شده که امریکا دوباره به افغانستان میآید اینکه چگونه و برای چی بعدا مشخص خواهد شد.»
این در حالیست که دونالد ترامپ، رئیس جمهور پیشین امریکا، به عنوان چهل و پنجمین رئیس جمهور، فقط یکبار رئیس جمهور این کشور بوده است که بالای ایران تحریم های شدید اقتصادی را وضع کرد و در پالیسی خود با روسیه و کوریایی شمالی انعطاف نشان داد.
از سوی دیگر، جو بایدن رئیس جمهور فعلی در جنگ اسرائیل با غزه، و روسیه با اوکراین به حمایت از کیف ادامه داده است که این مسائل باعث ایجاد مشکلات در انتخابات پیش رو برای او شده است.