از زمان روی کار آمدن امارت اسلامی تا اکنون، ده ها نشست برای بهبود وضعیت افغانستان برگزار شده است و در هر نشست، درخواست تامین حقوق بشر در افغانستان، ایجاد حکومت همهشمول و مبارزه با تروریزم و مواد مخدر شده است.
اگرچه امارت اسلامی این موارد را اجرا شده خوانده؛ اما برخی از کارشناسان سیاسی میگویند که اگر امارت اسلامی واقعاً خواهان رسمیت و تعامل بین المللی است، پس باید در هر نشست مربوط به افغانستان شرکت کند.
ادریس محمدی زازی، کارشناس سیاسی میگوید:« مقامات امارت اسلامی در حال حاضر مشغول آمادهسازی برای فارمت یا کنفرانس دوحه هستند و در آنجا مشغول سیاست سازی هستند. آنها به دلیل برقراری تعادل یا پیدا نشدن حساسیت های آینده در فارمت ایران شرکت نکردند.»
کارشناسان میگویند که در سه سال گذشته نشست های زیادی در رابطه با افغانستان برگزار شده است و به گفتهٔ آنها هیچ یک از این نشست ها به نفع افغانستان نبوده است، زیرا هر کشوری تلاش میکند تا از طریق این نشست ها اهداف سیاسی و اقتصادی خود را دنبال کنند.
توریالی زازی کارشناس سیاسی میگوید:« این نشست به این دلیل برگزار میشود که اهداف سیاسی آنها از همسایگان گرفته تا کشورهای بین المللی در آن نهفته است، هدف افغانستان نیست، منافع سیاسی خودشان است و افغانستان قربانی اهداف سیاسی آنها شده است. اگر افغان ها متوجه خود نشوند، روی آینده شان تمرکز نکنند، وحدت ملی ایجاد نکنند؛ پس این کشور با همین بدبختی ها روبرو خواهد شد.»
برخی دیگر نشست مربوط به افغانستان در دوحه را مهم میدانند و از حکومت سرپرست میخواهند که با اجندایی قوی در آن شرکت کند.
معین گل سمکنی کارشناس سیاسی میگوید:« در سومین نشست دوحه، امارت اسلامی باید موضع کاملا روشن داشته باشد، تعیین نماینده ویژه چندان مهم نیست، در ضمن امارت اسلامی باید نماینده مردم در آنجا باشد، موضوع جهت ها نباشد، در حال حاضر نظامی در افغانستان حاکم است که تمام جغرافیه را تحت کنترول دارد، دستورات خود را جاری میکند و خوب است که سازمان ملل نیز این موضوع را درک کند و در تصامیم خود تغییر ایجاد کند.»
چند روز پیش، مولوی امیرخان متقی سرپرست وزارت امور خارجه از روزا اوتونبایوا، نماینده ویژه سرمنشی سازمان ملل متحد برای افغانستان خواست تا اجندا و ترکیب نشست دوحه را روشن کند.