وزارت امور خارجه و عدلیه روسیه به رئیس جمهور پوتین پیشنهادی ارائه کرده اند که بر اساس آن امارت اسلامی از لیست سیاه خارج میشود.
ذبیح الله مجاهد سخنگوی امارت اسلامی از این اقدام وزارت امور خارجه و عدلیه روسیه استقبال کرده و آن را بهترین گام برای تقویت روابط میداند.
مجاهد میافزاید که سایر کشورها نیز باید چنین اقدامات برای گسترش روابط انجام دهند.
مجاهد میگوید:« این موضع روسیه قابل قدردانی است که موانع پیش روی تقویت روابط و تماس با امارت اسلامی افغانستان را برطرف میکند. افغانستان و روسیه روابط قوی اقتصادی و دیپلوماتیک بین یکدیگر دارند و این بسیار خوب است که سایر موانع نیز برطرف شود، از این اقدام کشور های دیگر نیز باید عبرت گیرند و چنین اقدامات را انجام دهند. امارت اسلامی افغانستان خواهان روابط خواب با تمام کشور به ویژه در زمینه های اقتصادی و دیپلوماتیک است و این نیاز سایر کشورها نیز است که با افغانستان روابط داشته باشند و افغانستان نیز نیازمند روابط خوب است و به تامین این روابط متهد است و خواهان روابط حسنه است.»
ضمیر کابلوف نماینده ویژه وزارت امور خارجه روسیه برای افغانستان دو روز قبل در گفتگو با آژانس خبری تاس روسی گفت که امارت اسلامی گام های بسیار مثبتی در راستای به رسمیت شناخته شدن برداشته است؛ اما بازهم برخی موانع در این زمینه وجود دارد.
آژانس خبری تاس به قول از کابلوف گفته است که پیشنهاد حذف مقامات افغان از لیست سیاه مشترکا از سوی وزارت امور خارجه و عدلیه روسیه مطرح شده و بر اساس آن پوتین میتواند به این تصمیم چراغ سبز نشان دهد.
کابلوف افزوده:« مسکو طالبان را از فهرست سازمان های که تحت تحریم روسیه هستند حذف خواهد کرد. این کار باید انجام شود وگرنه به رسمیت شناختن طالبان دور خواهد بود. بر این اساس، تمام نظریات به رهبری روسیه ارائه شده. ما منتظر تصمیم رهبری هستیم.»
حکمتالله حکمت، تحلیلگر سیاسی میگوید:« کشوری قدرتمندی مانند روسیه عملاً با اتخاذ چنین تصامیم در جهت استقلال خود و اعطای حقوق افغان ها گام بر میدارد. ما از قزاقستان و سایر کشورهای دوست انتظار داریم که اکثریت کشورهای جهان تحریم های سیاسی و اقتصادی را علیه افغانستان برداشته و به داد و ستد های مالی با افغانستان بازگردند، افغان ها نیز جز از بشریت هستند و حق دارند که با تمام جهان حقوق مساویالحق داشته باشند.»
کابلوف در سخنان خود گفته است که مسکو از حکومت سرپرست برای شرکت در نشست سالانه اقتصادی بین المللی در سنت پیترزبورگ دعوت کرده است.
به گفته کابلوف، این نشست بزرگترین نشست اقتصادی سالانه روسیه است و از پنجم تا هشتم جون برگزار میشود.
کابلوف میگوید:« گفته میتوانم که طالبان نیز برای شرکت در نشست اقتصادی سالانه در سنت پیترزبورگ دعوت شده اند. به طور سنتی، افغان ها علاقه مند به ادامه همکاری در خرید نفت و سایر کالاهای مهم از روسیه هستند. قطعاً میتوان از بهره گیری از ظرفیت ترانزیتی افغانستان برای گسترش تجارت با این منطقه صحبت کرد.»
محمد زلمی افغانیار، تحلیلگر سیاسی میگوید:« اگر روسیه برای به رسمیت شناختن امارت اسلامی اقدامی انجام دهد، بر اساس منافع ملی خود این کار را انجام میدهد. موضوع بحث در تقابل سیاسی عدم وجود منافع ملی است و امیدوارم حکومت کنونی افغانستان نیز این موضوع را در نظر داشته باشد و بر این اساس با کشورهای منطقه و جهان تعامل داشته باشد تا افغانستان از انزوا بیرون شده، نقاط ضعف از بین برود و نقاط قوت قوی تر شود.»
پیش از این آژآنس خبری رویترز نیز گزارش داده بود که سرگی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، امارت اسلامی را “قدرت واقعی” در افغانستان خوانده و همچنین گفته بود که ممکن است مسکو مقامات افغان را از فهرست سازمان های که تحت تحریم روسیه قرار دارند، حذف کند.
جدای از این، در بخشی از توافق دوحه به حذف نام مقامات امارت اسلامی از لیست سیاه اشاره شده است، که امریکا تا اکنون به این مسئله عمل نکرده است و با انتقادات مواجه است.