یافته های گزارش بانک دولتی پاکستان در ۱۰ ماه گذشته نشان میدهد که سطح صادرات از افغانستان به این کشور تقریبا به نصف کاهش یافته است.
بر اساس این گزارش، در این مدت میزان صادرات از افغانستان به پاکستان که پیش از این نزدیک به ۱۴ میلیون دالر بود به بیش از ۸ میلیون دالر کاهش یافته است؛ اما برعکس میزان واردات از پاکستان به کشور حدود ۴۳۵ میلیون دالر است؛ تغییر قابل توجهی نداشته است.
در بخشی از این گزارش آمده است:« سطح صادرات به افغانستان در ۱۰ ماه گذشته از ۴۳۵.۹۵۴ میلیون دالر به ۴۳۳.۵۶۷ میلیون دالر کاهش یافته است که این کاهش ۰.۵۴ درصدی را نشان میدهد. در حالی که سطح کالاهای وارداتی این کشور از ۱۳.۹۵۹ میلیون دالر به ۷.۳۵۰ میلیون دالر کاهش یافته است که تغییر چشمگیر ۴۷.۳۴ درصدی را نشان میدهد.»
در این گزارش، افغانستان در جمع هفت کشور هند، چین، بنگله دیش، مالدیف، سریلانکا و نیپال قرار دارد، که پاکستان به آنها صادرات بیشتر کرده است.
بر اساس ارقام ذکر شده در این گزارش، چین بزرگترین واردکننده محصولات و کالاهای پاکستانی در این گروه یاد شده است، که به ارزش دو و نیم میلیارد دالر صادرات به این کشور صورت گرفته است.
آذرخش حافظی تحلیلگر اقتصادی میگوید:« در گذشته تجارت ثبت شده و ثبت نشده ما به پاکستان روزانه ۵ میلیون دالر بود که ۹۵ درصد را واردات و ۵ درصد دیگر را صادرات تشکیل میداد. ثبت شده و ثبت نشده به این معنا است که ما یک سری تجارت های سرحدی داشتیم که بین قبایل دو طرف سرحد به نام گند یاد میشود.»
صادرات عمده کالاهای افغانستان به پاکستان میوه خشک و سبزیجات است که طبق سیاست سنتی آنها همواره مشکلاتی را در جریان صادرات این کالاها ایجاد کرده اند.
تحلیلگران اقتصادی ساخت سردخانه برای محصولات زراعتی در داخل کشور و در نظر گرفتن راه های جایگزین را تنها راه حل این مشکل همیشگی با پاکستان میدانند.
سید مسعود تحلیلگر اقتصادی میگوید:« به نظر من صادرات آنها از ما بیشتر است و سطح تجارت مثبت است و سطح تجارت افغانستان در مقابل پاکستانی ها منفی است، و در کنار آن پاکستان همچنان به عنوان اولین شریک تجارت خارجی افغانستان به شمار میرود.»
این در حالیست که در ماه جاری، هند توافقنامه مدیریت بندر چابهار را برای 10 سال آینده با ایران امضا کرد که ممکن است این باعث افزایش سطح صادرات محصولات افغانستان به هند و سایر کشورها شود.