جو بایدن رئیس جمهور امریکا در پاسخ به سوالی در کنفرانس خبری مشترک با رئیس جمهور کنیا، بار دیگر تصمیم خروج نیروهای امریکایی از افغانستان و پایان کامل حضور نظامی در این کشور را به چالش کشید.
بایدن حضور نظامی و فیزیکی را تنها گزینه برای کنترول داعش نمیداند و میگوید بدون اشغال افغانستان و بدون حضور نظامی این گونه گروه های مسلح را کنترول و نظارت کرده میتواند.
بایدن همچنین اعتراف کرد که افغانستان هدیره امپراتوری ها است و امکان اینکه کسی بتواند افغان ها را متحد کند بسیار کم است.
وی افزود:« این بسیار ساده است. به همین دلیل است که افغانستان به عنوان هدیره امپراتوری ها شناخته میشود. امکان اینکه کسی بتواند افغانستان را متحد کند بسیار کم است. مورد دیگر اینکه راه های دیگری برای کنترول داعش بدون اشغال افغانستان وجود دارد. این یک نیاز بیجا بود.»
اما ذبیح الله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی، موضوع اختلاف بین افغان ها و هر گونه اعتقاد در این زمینه را به شدت رد میکند و تهاجمات ناکام کشور های به افغانستان به شمول امریکا را دلیل اصلی تلاش برای ایجاد اختلاف بین افغان ها میداند و میافزاید که هر متجاوزی در اینجا در نتیجه اتحاد افغان ها شکست خورده است.
به گفته مجاهد، امارت اسلامی به صورت جدی علیه داعش مبارزه کرده است و نگرانی امریکا و جامعه جهانی از موجودیت و حضور گسترده این گروههای مسلح و مشابه آن بیجا است.
وی افزود:« الحمدلله افغانستان ملتی دارد که تمام تدابیر و تلاش خود را برای حفظ وحدت خود به کار گرفته و به یک ملت متحد تبدیل شده است، و بعد از این هم باقی خواهد ماند، ما مطمئین هستیم. سومین مسئله داعش است، زمانی که امریکا در افغانستان حضور داشت، نیرو هایشان اینجا بود، داعش پیدا شد، رشد کرد، عملیات انجام داد و تخریب کرد، زمانی که امریکا شکست خورد و نیروهایش افغانستان را ترک کردند، امارت اسلامی علیه داعش عملیات انجام داد و آنها (داعش) نیز فرار کردند. آنها توانایی انجام حملات بزرگ را از دست دادند.»
از سوی دیگر، تحلیلگران سیاسی، اگرچه این خبر مشهور که افغانستان هدیره امپراتوری هاست را یک واقعیت میدانند، اما از سوی دیگر عدم وحدت میان افغان ها نیز رد نمیکنند.
به باور آنان، با نگاهی به وقایع تاریخی گذشته، هر چند افغان ها در طول تاریخ ابرقدرت های بزرگ و قدرتمند زمان را به زانو درآورده اند؛ اما پس از پیروزی های نظامی، به دلیل اختلاف بر سر منافع شخصی و سیاسی، شکست در برابر دشمن را پذیرفتند.
شهزاده مسعود، تحلیلگر سیاسی میگوید:« این یک واقعیت تاریخی است. من خوشحالم که آنها این حقایق را درک کرده اند، که افغانستان واقعاً گورستان اشغالگران است. اما اینکه میگویند که هیچ ملت سازی یا یک ملت واحد در افغانستان وجود ندارد، او (بایدن) این را زمانی که سناتور و معاون رئیس جمهور بود نیز گفته بود و سخنانش با واکنش شدید مردم افغانستان مواجه شد. افغانستان یک ملت واحد بوده، هست و در آینده نیز خواهد بود.»
برخی دیگر میگویند، اگرچه امریکا در حال حاضر هیچ گونه حضور نظامی در افغانستان ندارد؛ اما با استفاده از حضور و تکنالوژی پیشرفته در کشورهای منطقه میتواند به نظارت اش بر افغانستان ادامه دهد.
آنها همچنین داعش را پدیده ایجاد شده توسط امریکا میدانند که این کشور از جغرافیای برخی کشورهای همسایه افغانستان برای رسیدن به اهداف خود استفاده میکند و از آن برای تحت فشار قرار دادن حکومکت حاکم کار میگیرد.
شیر حسن حسن، تحلیلگر سیاسی میگوید:« حکومت کنونی طالبان نیز از این قاعده مستثنی نیست، امریکا میتواند گروه های چالش برانگیز که حکومت طالبان را تهدید کند، ایجاد کند، که همین داعش است، همگی این را میداند که این گروه تولید امریکا است، تولید غربیان است، این تولید را به اجبار به پاکستان منتقل کرده اند، فعلا مراکزش در پاکستان است و حکومت افغانستان را به واسطهٔ همین گروه به چالش میکشند. اگر داعش نباشد گروه دیگری پیدا میکند و بیرقی در دست آنها داده و روایتی به آنها میدهند تا حاکمیت افغانستان را به چاش بکشد.»
این اولین بار نیست که جو بایدن، رئیس جمهور امریکا چنین اظهاراتی را بیان میکند. او دو سال پیش در سخنان مشابه خود یکی از دلایل خروج نیروهای امریکایی از افغانستان را عدم تجمع افغان ها در زیر یک چتر واحد خوانده بود.