سازمان ملل متحد تاریخ برگزاری سومین نشست مشورتی دوحه در مورد افغانستان را به میزبانی سرمنشی این سازمان اعلام کرد.
این سازمان در اعلامیه ای گفته است که این نشست از ۳۰ جون تا اول جولای در دوحه پایتخت قطر برگزار میشود.
روزمیری دیکارلو، معاون سرمنشی سازمان ملل متحد در پایان سفرش به کابل اعلام کرد که رسماً از حکومت سرپرست درخواست کرده است تا در نشست دوحه شرکت کند.
در خبرنامهٔ سازمان ملل آمده است، هدف سومین نشست در مورد افغانستان در دوحه افزایش تعاملات بین المللی با افغانستان به شیوه ای هماهنگتر، یکپارچهتر و سازنده تر است.
بخشی از خبرنامه:« هدف سومین نشست در مورد افغانستان در دوحه افزایش تعاملات بین المللی با افغانستان به شیوه ای هماهنگتر یکپارچهتر و سازنده تر است. این نشست از ۳۰ جون تا اول جولای ادامه خواهد داشت و مقامات طالبان نیز در این نشست دعوت شده اند.»
معاون سرمنشی سازمان ملل متحد در سفر خود به کابل با مولوی عبدالکبیر معاون سیاسی ریاست الوزرا، مولوی امیرخان متقی سرپرست وزارت امور خارجه، حامد کرزی رئیس جمهور پیشین افغانستان و داکتر عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحه ملی حکومت پیشین، به طور جداگانه در مورد سومین نشست دوحه صحبت کرد.
کارشناسان سیاسی نشست آتی دوحه را برای وضعیت جاری افغانستان مهم میدانند و می افزایند که حکومت سرپرست نیز باید با اجندای قوی در آن نشست شرکت کند.
ادریس زازی، کارشناس سیاسی میگوید:« در آنجا در مورد همه موضوعاتی که بین امارت اسلامی و جامعه جهانی سوء تفاهم ایجاد کرده و به همین دلیل بالای حکومت سرپرست تحریم اعمال شده و مشروعیت آن را زیر سوال برده است؛ بحث و گفتگو خواهد شد. موضوع اصلی این است که شرایط و اجندای بین المللی به امارت اسلامی چی خواهد بود، آیا مانند دو نشست قبل با امارت اسلامی برخورد میشود؟ و یا تغییری در سیاست های خود ایجاد خواهند کرد؟»
عزیز معارج، کارشناس سیاسی میگوید:« به نظر من سومین نشست سازمان ملل در دوحه برای افغانستان موثر و مفید است، زیرا از یک سو سازمان ملل متحد نماینده ویژه را تعیین میکند که برنامه های ویژه خواهد داشت و مراحل جدیدی در افغانستان خواهد آمد، و از سوی دیگر تلاش میشود که طالبان نیز در این نشست شرکت کنند و آنها شرایط خود را نیز دارند که علاوه بر خروج از لیست سیاه و رفع محدودیت های سفر، میخواهند با جامعه جهانی تعامل داشته باشند و زمینه برای این امر ایجاد شود، این افغانستان را از انزوا خارج خواهد کرد؛ پس حتمن طرف مقابل نیز این شرایط را دارد که حکومت همهشمول تشکیل شود، حقوق آموزش و کار زنان تامین شود و قانون اساسی ایجاد شود. و اگر هر دو طرف شرایط را بپذیرند به نفع افغانستان و ملت است و گام مثبت برای آینده افغانستان است.»
دومین نشست مشورتی دوحه به میزبانی سازمان ملل متحد در فبروری ۲۰۲۴ برگزار شد. در این نشست نمایندگانی از حکومت سرپرست دعوت شده بودند اما حکومت سرپرست برای شرکت در آن شروطی را تعیین کرده بود که از سوی سازمان ملل پذیرفته نشد و به این ترتیب شرکت نکرد.