حدود یک و نیم دهه قبل ده ها کشاورز محلی با همکاری مالی یک پروژه زراعتی خارجی در منطقه ستن ولسوالی دره نور ولایت ننگرهار گل گلاب واقعی را کاشتند.
اگرچه کشاورزان گلاب از حاصلات خود راضی هستند؛ اما میگوید در زمان چیدن گل گلاب با مشکلات زیادی مواجه میشوند و میخواهند که در کنار ابزار چیدن گل گلاب، تخم های اصلاح شده آن نیز برای آنها داده شود.
عبدالحلیم، یک تن از کشاورزان میگوید:« قبلاً گندم و جواری میکاشتم، قبل از آن مردم کوکنار نیز میکاشتند، من هم برای یک مدتی میکاشتم، الان به فضل خدا این پروژه گل گلاب آمده، همان را کشت میکنیم و بسیار خوشحال هستیم.»
غلام الرحمن نوری، یکی دیگر از کشاورزان میگوید:« به مردم تخم های اصلاح شده مانند ترکاری و پیاز داده میشد تا بین گل ها بکارند، همچنین وسایل دیگر نیز به وقت داده میشد و اکنون نیز همچنان میخواهیم در این زمینه به ما کمک شود.»
کشاورزان میگویند اخیراً بازار خرید گل گلاب کاهش یافته است و از مسوولین و نهادهای کمک رسان مربوطه میخواهند تا برای آن بازاری پیدا کنند و این پروژه را بیشتر توسعه دهند.
عبدالمالک، یک تن از کشاورزان میگوید:« محصولات گل گلاب، عطرها و ادویه ما باید به جهان ارائه شود و به بازار عرضه شود.»
مسلم علی یکی دیگر از کشاورزان میگوید:« خواست ما از امارت اسلامی این است که به این گونه پروژه ها توجه کند و این پروژه ها را گسترش دهد. بسیاری از کشاورزان علاقه مند کشت گل گلاب هستند، اما اکنون این پروژه ها کاهش یافته است؛ پس این پروژه ها باید گسترش یابد.»
همزمان، مولوی محمد ولی محسن، رییس زراعت، آبیاری و مالداری ننگرهار میگوید که حاصلات گل گلاب در این ولایت نسبت به سال گذشته افزایش چشمگیری داشته و میافزاید که به کمک نهادهای کمک رسان مربوطه، به مشکلات زارعان گل گلاب رسیدگی میکنند.
محسن میافزاید:« امسال طبق برآورد انجام شده انشاالله ۱۶۰ متریک تن حاصل میدهد. سال گذشته در ۳۵۰ هکتار زمین کاشته شد و ۱۰۵ تن حاصل داد؛ پس بر این اساس انشالله به وسایلی که در این زمینه لازم است به آنها کمک و همکاری خواهیم کرد.»
بر اساس معلومات ریاست زراعت، آبیاری و مالداری ننگرهار، در حال حاضر باغ های گل گلاب واقعی در ولسوالی های دره نور، سپین غر و اچین این ولایت وجود دارد که از آن ادویه و عطر ساخته میشود و علاوه بر استفاده آن در داخل کشور، به خارج از کشور نیز صادر میشود.