۱۰۰۰ روز از حاکمیت امارت اسلامی میگذرد؛ اما تاکنون توسط هیچ کشوری به رسمیت شناخته نشده است.
علیرغم اینکه مسوولین امارت اسلامی از تحولات در عرصه های سیاسی، اقتصادی و امنیتی صحبت میکنند؛ اما عدم به رسمیت شناخته شدن آنها از سوی جهان، حکومت سرپرست را با چالش های مواجه کرده است.
برخی از تحلیلگران سیاسی میگویند که در بسیاری از زمینه ها پیشرفت های حاصل شده است، اما نباید مشکلات موجود را نادیده گرفت.
آنها تصامیم حکومت سرپرست در مورد آموزش دختران و محدودیت های کاری زنان در ادارات شخصی و دولتی را چالشی برای حکومت میدانند.
توریالی زازی، تحلیلگر سیاسی میگوید:« تاکنون آنها خواسته های مشروع جهان که عمدتاً بازکردن دروازه های مکاتب و پوهنتون های دخترانه و موضوع کار زنان است را نپذیرفته اند. آنها باید با جهان تعامل کنند و خواسته های مشروع آنها را بپذیرند تا این ملت و این کشور از این مصیبت ها و مشکلات نجات پیدا کند.»
ادریس محمدی زازی، تحلیلگر سیاسی میگوید:« آغاز بسیاری از پروژه های بزرگ و کوچک اقتصادی، جلب اعتماد کشورها در این حوزه، داشتن نمایندگان سیاسی در نزدیک به ۴۰ کشور و حضور نمایندگان سیاسی آنها در افغانستان، ارتباط بین امارت اسلامی و ملت، تلاشها و دستاوردهای امارت اسلامی، مواردی است که میتوان از آنان به عنوان اقدامات مثبت حکومت سرپرست یاد کرد.»
از سوی دیگر، برخی دیگر میگویند که حکومت سرپرست در کنار تامین امنیت بهتر در بخش اقتصادی نیز پیشرفت های داشته است؛ اما در بخش تعامل با جهان برای آینده بهتر کشور باید خواسته های مشروع جهان را بپذیرد.
فیض محمد زلاند، تحلیلگر سیاسی میگوید:« در ۱۰۰۰ روز گذشته شاهد این نیز بودیم که نمایندگی رسمی افغانستان در ستیج های بین المللی با چالش مواجه شده و حضور ندارد. در ۱۰۰۰ روز گذشته متأسفانه ما نتوانستیم که حکومت را از سرپرستی بیرون کنیم و به سمت حکومت دائمی برویم. ما در ۱۰۰۰ روز گذشته قانون اساسی را چالش بزرگی میدانیم که تاکنون ایجاد نشده است.»
خلیل نادم، تحلیلگر سیاسی میگوید:« برخی کار ها قابل تقدیر است و به برخی کار ها توجه کرد. در امور سیاسی اینکه به رسمیت شناخته نمیشوند؛ این یک کاستی است و دیگر اینکه آنان (طالبان) تااکنون در لیست سیاه سازمان ملل و جهان هستند و نتوانستند حکومت متخصص تشکیل دهند، یعنی کار به اهل کار سپرده نشده است.»
فساد در کشور و نه سپردن کار به اهل کار از چالش های اساسی حکومتداری خوب تلقی میشود و تاکید میشود که حکومت برای حل مشکلات و حکومتداری خوب به طور جدی با فساد مبارزه کند.
شهسوار سنگروال، تحلیلگر سیاسی میگوید:« خوبی ها و اشتباهات وجود دارد. امیدوارم امارت اسلامی به آنچه اشتباه است توجه جدی کند، که آن مسئله حقوق زنان، و آموزش دختران است و باید قانون اساسی ایجاد شود.»
در عین حال، ذبیح الله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی میگوید، با وجود که تعدادی از کشورها در تلاش هستند تا در مقابل حکومت سرپرست موانع ایجاد کنند و کشور ها را اجازه نمیدهد که با امارت اسلامی تعامل داشته باشند؛ اما بازهم ا.ا توانسته در کنار بخش اقتصادی در بخش سیاسی نیز پیشرفت خوبی داشته باشد.
مجاهد همچنین میگوید که امارت اسلامی در ۱۰۰۰ روز گذشته با بسیاری از کشورها روابط خوبی برقرار کرده است.
مجاهد میافزاید:« حکومت سرپرست با وجود مشکلات و عدم همکاری برخی از کشورهای قدرتمند توانسته است با منطقه، جهان و کشورهای اسلامی روابط حسنه تامین کند و با بسیاری از کشورها روابط دیپلوماتیک داشته باشد، سفارت های افغانستان در بسیاری از کشورها فعال بوده و خدمات ارائه میکنند و از منافع ملت افغانستان در همه عرصه ها دفاع شده است.»
مسوولین میگویند که اخیراً نمایندگان بسیاری از کشورهای اسلامی همراه با کشورهای همسایه به افغانستان آمده اند و تمامی طرف ها که در حال حاضر با افغانستان روابط سیاسی دارند، قول هر نوع همکاری را در آینده را داده اند.
به گفته مجاهد، حکومت سرپرست در ۱۰۰۰ روز گذشته توانسته در حدود ۳۶ کشور نماینده داشته باشد و خدمات قونسولی را به شهروندان اش در آن کشور ها ارائه دهد.