کمیته مشورتی امور مالی و اداری سازمان ملل متحد که ۲۱ عضو دارد، با مولوی امیرخان متقی سرپرست وزارت امور خارجه امارت اسلامی دیدار کرد.
در این دیدار، نمایندگی افغانستان در سازمان ملل متحد، تاثیرگذاری کمک های بشری و حمایت از پروژه های انکشافی در افغانستان مورد بحث قرار گرفت.
بچاربونگ عبدالله، رئیس این کمیته گفته است که هدف از سفرش به افغانستان ارزیابی امور یوناما در این کشور است و میخواهد اولویت های افغانستان را برجسته کرده و به مجمع عمومی سازمان ملل متحد ارائه کند.
به گفته عبدالله، امنیت کامل در افغانستان، زندگی عادی مردم و خدمات شهری، پیشرفت های مثبتی است و برای نظارت بیشتر اوضاع به ولایات نیز سفر خواهیم کرد.
وی افزود:« هدف از سفر ما ارزیابی امور یوناما در افغانستان است و میخواهیم اولویت های طرف افغان را برجسته کرده و به مجمع عمومی سازمان ملل متحد ارائه کنیم. امنیت، خدمات شهری و شرایط عادی زندگی در افغانستان تحولات مثبت قابل توجهی است. پس از کابل به ولایات نیزسفر خواهیم کرد تا وضعیت را از نزدیک ببینیم و پیشنهادات خود را به مقامات مربوطه ارائه کنیم.»
در این دیدار مولوی امیرخان متقی سرپرست وزارت امور خارجه به دستاوردها و کارهای انجام شده در سه سال اخیر اشاره کرد.
امیرخان متقی به درمان معتادان، حمایت مالی از فقرا و یتیمان و نقش زنان در سکتور خصوصی اشاره کرد و افزود که پس از سال ها جنگ، اکنون زمینه برای آغاز پروژه های بزرگ اقتصادی در افغانستان فراهم شده است و باید کار برای آغاز آن انجام شود.
به گفته مقتی، امارت اسلامی نمیخواهد که دیگر افغان ها متکی به کمک های بشری باشند و برای رسیدن به این هدف، اجرای پروژه های اقتصادی ضروری است.
متقی میگوید:« پس از سالها جنگ و بیثباتی، اکنون فرصتی برای راهاندازی پروژههای اقتصادی منطقهای مانند تاپی، کاسا یک هزار، افغان ترانس ریل و دیگر پروژههای مشابه در خاک افغانستان فراهم شده است. امارت اسلامی نمیخواهد افغان ها برای طولانی مدت به کمک های بشری دیگران وابسته باشند. نیاز به تطبیق چنین پروژه های است که اقتصاد ملی افغانستان را روی پای خود نگه میدارد و باید کمک ها را به گونه ای مصرف کرد که مردم شغل پیدا کنند، تولید داخلی و صنعت رشد کند و سازمان ملل باید نیازهای خود را از بازارهای افغانستان برآورده کند تا از سکتور خصوصی افغانستان حمایت شود.»
همچنین متقی رشد کسب و کارهای کوچک، توجه به پروژه های انکشافی، تامین معیشت جایگزین برای کشاورزان افغان و عدم اتکا به کمک های بشری را از اولویت های عنوان کرد که باید مورد توجه قرار گیرد.
کارشناسان سیاسی میگویند که کمیته مشورتی سازمان ملل متحد در امور مالی و اداری از صلاحیت سیاسی و اقتصادی برخوردار است و اعزام آنها به افغانستان به نفع افغان هاست.
آنها میگویند که مقامات افغانستان باید هیات مذکور را در جریان این سفر متقاعد کنند که از نظر اقتصادی و سیاسی برای نفع افغانستان کار میکنند.
عزیز معارج کارشناس سیاسی میگوید:« کمیته امور مالی و اداری سازمان ملل متحد با اینکه اسمش کمیته است شورا نیست اما خیلی مهم است، تخصیص و بودجه تمام بخش های سازمان ملل را این کمیته میدهد، بر همه نظارت دارد، بنابراین تا زمانی که این کمیته اجازه ندهد، این ببخش ها کار و فعالیت کرده نمیتوانند، یعنی بسیار کمیته باصلاحیت و قدرتمندی است. این کمیته نفوذ سیاسی و اقتصادی زیادی در سازمان ملل و جهان دارد. اینکه هیأت اش به افغانستان آمده است، نه تنها بررسی میکنند، بلکه هدفشان ملاقات با مقامات است. بنابراین، این فرصت بسیار خوبی است برای افزایش فعالیت های سازمان ملل در اینجا، چون آنها مشخص میکنند، بعد از آن به آن بودجه اختصاص میدهند و کمک میکنند. بنابراین، اگر مقامات طالبان بتوانند آنها را قانع کنند و گفتگوی خوبی با آنها داشته باشند، به نفع افغانستان است.»
اعضای کمیته مشورتی سازمان ملل متحد در امور مالی و اداری که تعداد آنها ۲۱ تن است برای ارزیابی امور یوناما به کابل آمده اند.
اعضای این کمیته در جریان سفر خود با مقامات افغانستان نیز دیدار خواهند کرد و برای بررسی اوضاع از نزدیک به ولایت نیز سفر خواهند کرد.