اگرچه افغانستان در تولید مرغ به خودکفایی نزدیک شده است و تقریباً میتواند تقاضای بازار داخلی را به طور کامل برآورده کند؛ اما در گزارش های منتشر شده از سوی برخی رسانه ها ادعا شده است که مقامات افغانستان و پاکستان با واردات مرغ پاکستانی به افغانستان موافقت کرده اند.
با انتشار این گزارش، علاوه بر مردم، کاربران رسانه های اجتماعی نیز از این تفاهم انتقاد کردند و گفتند که واردات مرغ از پاکستان به معنای تضعیف صنعت مرغ افغانستان است و به گفتهٔ آنها این صنعت در دراز مدت با مشکلات جدی مواجه خواهد شد.
با این اوصاف کارشناسان میگویند که افغانستان میتواند مرغ های لازم را در داخل کشور تولید کند و در صورت عدم نیاز، واردات مرغ برای سرمایه گذاران داخلی زنگ خطر است.
عبدالنصیر رشتیا، تحلیلگر میگوید:« افغانستان در تولید گوشت مرغ به مرز خودکفایی رسیده است و در صورت فراهم شدن زمینه، افغانستان میتواند گوشت مرغ را به کشورهای دیگر نیز صادر کند.»
محب الله شریف، تحلیلگر امور میگوید:« در حوزه های دیگر نیز سرمایهگذاران دل سرد شده اند، به نظر من ابتدا باید یک بررسی ملی انجام میشد سپس چنین تصمیمی گرفته میشد.»
از سوی دیگر تاجران خواهان حمایت حکومت سرپرست از تولید مرغ داخلی هستند تا از واردات مرغ بی کیفیت از کشور های خارجی به شمول پاکستان جلوگیری شود.
نبی افغان، یکی از تاجران میگوید:« ما باید در تولیدات گوشت مرغ خودکفا شویم و وزارت های زراعت و تجارت باید برای این کار برنامه ریزی کنند، در سال های گذشته گوشت از کجا میآمد، چگونه کفایت میکرد و حالا چه شد که دوباره به آنها اجازه دادیم. آیا تولید ما ضعیف شده است، آیا سرمایهگذاران از آن سوء استفاده کردند؟ بهتر است که در تولید گوشت خودکفا شویم و برای این کار دولت برنامه های منظمی داشته باشد.»
اما سفارت افغانستان در اسلام آباد توافق با مقامات پاکستانی در مورد صادرات مرغ به افغانستان را رد میکنند.
این سفارت در بیانی گفته است که در مورد اقلام غذایی بین شرکت افغانی طیور و اداره پاکستانی هوپ توافق شده است و در آن هیچ بحثی در مورد صادرات مرغ به افغانستان صورت نگرفته است.
این سفارت میافزاید:« تفاهم نامه شرکت افغانی طیور و اداره هوپ در زمینه غذا به امضا رسیده و هیچ ارتباطی با واردات مرغ و گوشت ندارد. متأسفانه برخی گروه ها در مورد این تفاهم تبلیغات منفی میکنند. تفاهم نامه مذکور با توجه به قوانین موجود ا.ا.ا در زمینه واردات به امضا رسید. سفارت افغانستان در اسلام آباد از هر گونه ابتکار و تلاش برای یکسان سازی روابط و تعلقات تجاری بین مردم دو کشور استقبال میکند.»
برخی مسوولین در واکنش به گزارش های منتشر شده در این مورد، توافق در زمینه صادرات و واردات را آسان نمیدانند.
عبدالله عزام، رئیس دفتر معاون اقتصادی رئیس الوزرا میگوید:« برای هر جنس وارداتی به افغانستان بر اساس تقاضای داخلی تعرفه وضع میشود و هیچکس نمیتواند جنس را با قیمت کمتر از تعرفه تعیین شده بیاورد، معامله واردات آسان نیست که مردم در خارج از کشور توافق کنند و جنس را به کشور بیاورند.»
صحبت از واردات مرغ از پاکستان در حالی مطرح میشود که اخیراً بیماری مرغ ها در پاکستان افزایش یافته و ۷۰ درصد مرغ ها در آنجا تلف شده اند و ۳۰ درصد آنها با خطر تلف شدن مواجه هستند.