به تاریخ ۲۹ اپریل، پس از بررسی وضعیت حقوق بشر در افغانستان توسط گروه کار دوره ای شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد برای چهارمین بار، نمایندگی دایمی افغانستان در جنوا از تصویب این گزارش خبر میدهد.
در خبرنامهٔ منتشر شده از سوی نمایندگی دایمی افغانستان در جنوا گفته شده که ۷۰ کشوری ارزیابی کننده این نشست ، ۲۴۳ نظر در مورد وضعیت بشری در افغانستان ارائه کردند که در آنها وضعیت بشری در افغانستان بد خوانده شده است.
در خبرنامه آمده است که نمایندگی افغانستان با مشورت این کشورها این پیشنهادات و ایده ها را بررسی خواهد کرد.
در بخشی از خبرنامه آمده است:« در تاریخ سوم می ۲۰۲۴، سه کشور عضو هالند، هند و بروندی نتایج ارزیابی گزارش حقوق بشر را اعلام کردند و افغانستان ۲۴۳ نظر از ۷۰ کشور در این زمینه دریافت کرد. نمایندگی دایمی افغانستان در جنوا نظریات پیشنهاد شده را با مشورت کشورها بررسی خواهد کرد.»
در این خبرنامه، نقش جامعه جهانی در رعایت و حمایت از حقوق بشر در افغانستان مهم خوانده شده و ابراز امیداواری شده که ارزیابی کامل این گزارش بتواند در شکل گیری مواضع و ستراتیژی ها برای رسیدگی به وضعیت جاری افغانستان کمک کند.
شماری از تحلیلگران سیاسی امیدوارند که سازمان های بین المللی حقایق را مطابق با واقعیات و بدون ملاحظات سیاسی بیان کنند.
عزیز معارج، تحلیلگر سیاسی میگوید:« این چهارمین نشست شورای بشری سازمان ملل است، در سه نشست دیگر، که آخرین آن در سال ۲۰۱۹ بود، درباره همین موضوع صحبت کردند، هیچ میکانیزمی ایجاد نکردند، از هیچ ابزار فشاری استفاده نکردند و تصمیم که جنبهٔ عملی داشته باشد را نیز اجرا نکردند، فقط یادآوری، توصیه و گفتگو کردند، پروسیجر را تکمیل کردند و به راه خود رفتند؛ پس اگر همینگونه ادامه یابد هیچ سودی برای ملت افغانستان ندارد و برعکس محدودیت های وضع کرده اند که ضرر آن به ملت میرسد، پس این کار به تاوان ملت است.»
به باور آنها، اگر جامعه جهانی از جبهه گیری های متضاد در رابطه با افغانستان بیرون بیاید و از رویکرد هدفمند خود در قبال مسائل جدی افغانستان دست بردارد، این احتمال وجود دارد که وضعیت بشری در کشور رو به بهبود برود.
اختر محمد راسخ، تحلیلگر سیاسی میگوید:« جامعه جهانی نیز در این کار موفق نبود. در مقابل دولت های قبلی ما که حقوق بشر را رعایت نمیکردند، هیچ گام مثبتی برای جلوگیری از آن برنداشتند. اکنون نیز برای همه بهتر معلوم است که دروازه های مکاتب دخترانه در افغانستان بسته است، کار زنان بند است و نیمی از مردم گرفتار این فاجعه هستند.»
این چهارمین بار است که شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد گزارش وضعیت بشری در افغانستان را ارزیابی میکند. اولین بررسی در این مورد در ماه می سال ۲۰۰۹، دومین بررسی در جنوری ۲۰۱۴ و بررسی سوم و نهایی در بررسی در ماه جنوری ۲۰۱۹ انجام شد.