پس از روی کار آمدن امارت اسلامی، شماری از سیاستمداران پیشیین در خارج از کشور به مخالفت با حکومت سرپرست کنونی پرداخته و حتی برخی از آنها تهدید به دست گرفتن سلاح را نیز کرده اند.
اخیرا عبدالرشید دوستم، معاون اول ریاست جمهوری پیشین گفته است که اگر امریکا از او حمایت کند، جنگ علیه حکومت سرپرست را آغاز خواهد کرد و نماز عید قربان را در کابل ادا خواهد کرد.
اما کارشناسان سیاسی گفته های وی را لاف میدانند و میگویند که این افراد و اشخاص در گذشته امتحان خود را به مردم داده اند و به دلیل نتیجه اشتباه اعتماد و احترام آنها در بین مردم کاهش یافته است.
آنها اعتقاد دارند که این افراد توان هیچ گونه تقابل را با حکومت سرپرست ندارند.
سید بلال احمد فاطمی کارشناس سیاسی میگوید:« دوستم اگر میگوید که من نماز عید آینده را در اینجا ادا میکنم؛ پس بداند که حتی در خواب هم در اینجا ادا کرده نمیتواند. این برای شما کاملا آشکار است که آنها بارها اینگونه اظهارات را کرده اند؛ زمانی که قدرت در دستت بود، در جمهوریت سرقوماندان بودی، معاون رئیس جمهور بودی، پول و قدرت داشتی، امریکایی ها در کنارت بودند، هیچ کاری انجام داده نتوانستی، اکنون که همه چیز را از دست دادهیی پس هیچ کاری کرده نمیتوانی.»
خلیل احمد نادم، کارشناس سیاسی میگوید:« اینکه آنها به نام شورای مقاومت اعلام میکنند که علیه حکومت عملیات نظامی انجام میدهیم و به مبارزه ادامه میدهیم؛ پس به نظر من حرف آنها چندان جدی نیست و نتیجه نمیدهد، زیرا هیچ کشور خارجی به شمول امریکا و بریتانیا از آنها حمایت نکرده و نمیکنند و بدون حمایت خارجی ها هیچ کاری کرده نمیتوانند.»
در یک کلیپ صوتی دیگر که منتسب به مسعود اندرابی وزیر پیشین وزارت داخله کشور است، آمده که در آن بالای برخی از مخالفین سیاسی حکومت سرپرست اتهام دزدی را میبندد و میگوید که آنها از مردم استفاده ابزاری می کنند.
اندرابی میگوید:« احمد مسعود رفت، نه در دولت بود و نه جای دیگر، اما رفت، ولی کی ها فرار کرد و اکنون کی در چهار طرف او جمع شده است؟ چهار نفر پنجشیری در کنارش ایستاده اند و اگر بگویم که او را صدا کنید، میگویند چرا صدا کنم، مردم پنجشیر در کنار احمد شاه مسعود ایستاده بودند، دزد نبودند، دست هم نزدند. به اندازه یک پکول هم جای اش را کسی نگرفته بود، پس حالی چرا جایش را گرفته اند؛ چون همگی فرار کرده؛ نمیدانم در تاجکستان چی میکنند.»
از سوی دیگر، کارشناسان سیاسی میگویند که برخی کشورها با حکومت سرپرست سیاست دو رویه دارند و واقعاً در کنار آن ایستاده نیستند.
آنها میگویند که نمایندگان برخی کشورها به صورت آشکار و پنهان با مخالفان حکومت سرپرست دیدار میکنند و به آنها وعده های حمایتی میدهند.
به گفته آنان، امارت اسلامی باید ه خواسته های مشروع مردم افغانستان را در کنار خواسته های بین المللی بپذیرد تا زمینه برای جنگ دوباره هموار نشود.
شهسوار سنگروال، کارشناس سیاسی میگوید:« به نظر من، خوب است که امارت اسلامی در سیاست های خود تغییر ایجاد کند و آنچه که مردم افغانستان، منطقه و جهان میخواهند، برای آن گام های جدی بردارد و در میان اینها موضوع آموزش و کار زنان و دختران مهم است.»
اگرچه مقامات حکومت سرپرست در واکنش به اظهارات اخیر عبدالرشید دوستم و مسعود اندرابی چیزی نمیگویند، اما بارها این گونه اظهارات را تبلیغات خوانده و گفته اند که این مخالفان سیاسی هیچ کاری کرده نمیتوانند و نه مردم بالای آنها اعتماد دارند.