قرار است که شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در ۲۹ اپریل میزبان نشست مربوط به افغانستان باشد.
در خبرنامهٔ منتشر شده از سوی این شورا آمده است که در این نشست گروه کار دوره ای شورای حقوق بشر گزارش مربوط به حقوق بشر افغانستان را در ژنیو ارزیابی میکند.
این خبرنامه میافزاید که در این نشست که تا دهم ماه می ادامه خواهد داشت، به جز از افغانستان، وضعیت بشری ۴۷ کشور دیگر نیز مورد ارزیابی قرار می گیرد، که نصیر احمد اندیشه نماینده نظام پیشین جمهوریت، از افغانستان نمایندگی میکند.
بخشی از خبرنامه شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد:« در تاریخ ۲۹ اپریل ۲۰۲۴ ، گزارش حقوق بشر افغانستان برای چهارمین بار توسط گروه کاربررسی دوره ای بین المللی شورای حقوق بشر سازمان ملل در ژنیو طی یک نشست ارزیابی شد.»
این چهارمین بار است که این شورا گزارش وضعیت بشری در افغانستان را ارزیابی میکند. اولین بررسی در این مورد در ماه می ۲۰۰۹ ، دومین بررسی در جنوری ۲۰۱۴ و سومین و نهایی بررسی در جنوری ۲۰۱۹ انجام شد.
در عین حال، کرن دیکر، شارژدافیر امریکا برای افغانستان، بر اساس آخرین گزارش سالانه امریکا در مورد حقوق بشر، به برخی موارد نقض حقوق بشر در افغانستان اشاره کرد و مدافعان حقوق بشر را قهرمان خواند.
دیکر میافزاید:« مدافعان حقوق بشر قهرمانان من هستند. گزارش حقوق بشر وزارت خارجه ایالات متحده در سال ۲۰۲۳ در مورد افغانستان بر محدودیت های زنان افغان، سرکوب رسانه های آزاد، حمله به تظاهرات مسالمت آمیز و اعمال محدودیت های مذهبی تاکید دارد. ما هر روز مخالفت خود را با این محدودیت ها اعلام میکنیم. من میخواهم مردم افغانستان بدانند که تنها نیستند و ما هرگز از حمایت تغییر دست بر نمیداریم.»
بر این اساس، برخی از تحلیلگران سیاسی امیدوارند که سازمان های بین المللی باید در تحقیق همچین مسائل بدون ملاحظات سیاسی حقایق را مطابق با واقعیات بیان کنند.
سلیم پیگیر، تحلیلگر سیاسی میگوید:« در نشست حقوق بشری که در روزهای آینده برگزار میشود باید حقایق حقوق بشر در افغانستان را منتشر کرد، حقایقی را که می توان از افغانستان گرفت نه از کشورهای دیگر و آن گزارش های که بی طرف نیستند.»
اختر محمد راسخ، تحلیلگر سیاسی میگوید:« این وظیفه اداری جهان است که برای حمایت از حقوق بشر، صدای افغان ها را به گوش ابرقدرت های جهان برساند.»
این در حالیست که دو روز پیش سازمان عفوه بین الملل در گزارش سالانه خود علاوه بر نگرانی در مورد وضعیت بشری در افغانستان، محدودیت های کار و آموزش زنان و دختران را نقض فاحش حقوق بشر خواند.
اما مقامات امارت اسلامی در واکنش به این گونه گزارش ها، مثل همیشه گفته اند که حقوق بشر در افغانستان بیش از هر زمان دیگری تامین است و جهان در امور داخلی افغانستان دخالت نکند.