پس از تلافی ایران از حمله اسرائیل به قونسلگری اش در دمشق، اکنون اسرائیل در تلاش است تا از ایران انتقام بگیرد.
اسرائیل جلسه کابینه جنگ خود را برگزار کرده است که نتایج آن هنوز به وضوح آشکار نشده است، اما برخی از متحدان غربی اسرائیل یعنی انگلستان و فرانسه از اسرائیل خواسته اند که از اقدام متقابل علیه ایران خودداری کند و همچنین از آخرین موضع امریکا به نظر میرسد که طرفدار حمله به ایران نیست.
کارشناسان سیاسی بر این باورند که در صورت افزایش ناامنی در خاورمیانه و گسترش درگیری ایران و اسرائیل، چه تاثیراتی بر منطقه و جهان خواهد داشت؟
کارشناسان میگویند همانطور که جنگ اوکراین افغانستان را از توجه بین المللی دور کرده است، جنگ در منطقه نیز وضعیت اقتصادی و سیاسی افغانستان را خراب خواهد کرد.
فیض محمد زلاند، استاد پوهنتون میگوید:« تنش اخیر بین ایران و اسرائیل، منطقه را به بی ثباتی جدیدی میکشاند. اگر این درگیری ادامه یابد، بسیاری از کشورهای منطقه به آن کشیده خواهند شد. جنگ در منطقه بر مسائل اجتماعی، اقتصادی و سیاسی افغانستان تأثیر منفی دارد. مشکلات، درگیریها، جنگها و وضعیت بد اوکراین و غزه، افغانستان را از تمرکز سیاسی بینالمللی کنار گذاشته است که خود باعث گسترش مشکل کنونی افغانستان میشود.»
قریب الرحمن شهاب کارشناس سیاسی میگوید:« وضعیت و بحران خاورمیانه بر تمام منطقه تاثیر دارد و افغانستان نیز از این تاثیر مستثنی نیست، در گذشته وقایع خاورمیانه بر وضعیت امنیتی افغانستان در شرایط مختلف تاثیر داشت. در حال حاضر به نظر من تنش بین ایران و اسرائیل تشدید نخواهد یافت و آخرین حمله، آخرین مرحله حد شدت بود؛ اما بازهم اگر تنش افزایش یابد، وضعیت افغانستان را تحت تأثیر قرار خواهد داد.»
برخی بر این باورند که در صورت وقوع یک جنگ بزرگ بین ایران و اسرائیل، نه تنها بر زندگی حدود سه میلیون پناهجوی افغان در ایران تأثیر میگذارد، بلکه به تمامی قراردادهای اقتصادی و ترانزیتی افغانستان با ایران نیز آسیب دارد میکند.
نجیب الرحمن شمال کارشناس سیاسی میگوید:« اگر اسرائیل از ایران انتقام بگیرد؛ پس طبیعی است که بر صلح، ثبات و امنیت منطقه و کشورهای خاورمیانه تأثیر منفی میگذارد و بر روابط سیاسی، دیپلوماتیک و اقتصادی کشورها از جمله روابط اقتصادی افغانستان و ایران تأثیر منفی میگذارد و پروژه های اقتصادی و قراردادهای فی مابین به حالت تعلیق در میآید و همچنین مشکلاتی که مهاجران افغان در ایران دارند بیش از پیش افزایش مییابد.»
طارق فرهادی کارشناس سیاسی میگوید که احتمال وقوع یک جنگ بزرگ بین ایران و اسرائیل کم است، اما اگر آنها به یکدیگر حمله کنند، علاوه براینکه امنیت و ثبات سیاسی کشورهای منطقه از بین میرود، به شمول افغانستان کشورهای مصرف کننده نفت نیز به شدت تحت تاثیر وضعیت بد اقتصادی قرار خواهند گرفت.
فرهادی میافزاید:« در صورت تشدید جنگ ایران و اسرائیل که امکان آن کم است، پاکستان مجبور میشود تحت فشار امریکا و عربستان سعودی قرار گیرد و از اسرائیل حمایت کند و اینکه افغانستان همسایه ایران است بهتر است که بی طرف باقی بماند. همچنین نرخ پطرول ۱۰ درصد افزایش مییابد و برای ما به عنوان کشور وارد کننده آن سخت تمام میشود.»
تقریباً دو هفته پس از حمله اسرائیل به نمایندگی سیاسی ایران در دمشق، پایتخت سوریه، ایران در ۱۴ اپریل به اسرائیل حمله موشکی کرد که بر اساس گزارشها، بیشتر آنها توسط نیروهای دفاعی اسرائیل خنثی شدند؛ اما تهران مدعی شد که ۱۰ جا را هدف قرار داد و حمله به قونسلگری آنها در دمشق را تلافی کرد.
این حمله واکنش های بین المللی داشته و از هر دو کشور خواسته شده است که جهان تحمل جنگ دیگری را ندارد.