مولوی عبدالکبیر معاون سیاسی رئیس الوزرا با سید حسن مرتضوی معاون سفارت ایران در کابل و هیئت همراه، علاوه بر روابط دوجانبه در مورد تحولات اخیر در سطح منطقه نیز گفتگو کردند.
در صفحه ایکس ارگ نگاشته شده است که در این دیدار دوجانبه، هر دو طرف بر توسعه روابط کابل و تهران تاکید کردند.
مرتضوی همچنین گفت که مخالفان امارت اسلامی در ایران مانند سایر پناهندگان زندگی عادی دارند و به هیچ وجه تهران به آنها اجازه فعالیت سیاسی را نمیدهد.
ارگ میگوید:« علاوه بر تمجید از موضع و سیاست خارجی امارت اسلامی در مسائل بین المللی اخیر، بر توسعه روابط کابل و تهران تاکید شده است و حمله ایران به اسرائیل را حق مشروع جمهوری اسلامی ایران میدانیم. ما علاوه بر سپاس از کمک و همکاری ایران با افغانها، بر توسعه روابط کابل و تهران تاکید میکنیم. امارت اسلامی خواهان روابط خوب با همه همسایگان خود است.»
سمیر انگار، تحلیلگر سیاسی میگوید:« این اقدام خوبی است و هر چه دولت ها با یکدیگر تعامل داشته باشند و نزدیکتر باشند، به نفع مردم و دولت است.»
مرتضوی میگوید که ایران خواستار روابط خوب با افغانستان و سایر همسایگان است و تلاش میکند زمینه را برای تعامل مثبت امارت اسلامی با منطقه و جهان ایجاد کند.
مولوی عبدالکبیر، معاون سیاسی رئیس الوزرا به نماینده ایران اطمینان داد که حکومت سرپرست خواهان تقویت روابط با همه کشورهای منطقه و جهان است و حمله ایران به اسرائیل را حق دفاع مشروع تهران یاد کرد.
کارشناسان سیاسی از موضع تهران قدردانی میکنند که به مخالفان سیاسی حکومت سرپرست اجازه و جای ایجاد جبهه ها و جناح های نظامی را نمیدهد.
حکمت الله حکمت کارشناس سیاسی میگوید که هیچ آدرس جهانی حاضر نیست که از گروه ها و جبهه های ضد حکومتی کنونی در افغانستان حمایت کند.
حکمت میافزاید:« هیچ همسایه و هیچ آدرس جهانی حاضر نیست تا از چنین حرکت حمایت کند؛ پس بهترین راه برای افغان ها این است که برای گفتگو های ملی با امارت اسلامی بیایند، خواسته های خود را مطرح کنند و برای حل مشکلات کشور به جای راه های نظامی، راه های سیاسی را انتخاب کنند.»
برخی دیگر از کارشناسان از حکومت سرپرست میخواهند که سیاست متوازن را برای منطقه و جهان انتخاب کند و این فرصت را در اختیار هیچ کشور و گروهی قرار ندهد تا به اهداف و منافع خود در افغانستان دست یابد.
محمد اسلم دانشمل کارشناس سیاسی میگوید:« در شرایط فعلی حکومت امارت اسلامی باید سیاست معتدل در منطقه را در پیش گیرد و مداخله در بازی های بین المللی سودی برای حکومت جدید ندارد. تمرکز ما فقط باید بر این باشد که اقتصاد خود را تقویت کرده و سطح زندگی شهروندان خود را بالا ببریم، مشکلات خود را حل سازیم و برای این کار باید مطابق با زمان سیاست را اتخاذ کنیم تا به عنوان یک کشور مستقل در زمان حال از شر بازی های بد سیاسی در امان باشیم.»
این در حالیست که مخالفان حکومت سرپرست در سیزدهم ماه قوس ۱۴۰۲ نشستی در ویانا برگزار کردند که هدف آن ایجاد نقشه راه برای اجماع و توافق سیاسی خوانده شده بود.
در عین حال مولوی محمد یعقوب مجاهد سرپرست وزارت دفاع ملی، در این نشست به مخالفان امارت اسلامی هشدار داد که تبلیغات بیجا به ضرر آنها تمام میشود.