در حالی که ۱۲ روز از آغاز سال مالی جدید میگذرد اما هنوزهم بودجه ملی کشور از سوی حکومت سرپرست توشیح نشده است.
ذبیح الله مجاهد سخنگوی امارت اسلامی میگوید که طرح بودجه ملی از سوی وزارت مالیه تکمیل شده و برای تطبیق یک سلسله پروژه های اساسی، برای بودجه انکشافی بیش از سال های گذشته اختصاص یافته است.
وی با وجود اینکه از مجموع ارزش مالی بودجه ملی چیزی نمیگوید، میافزاید که بودجه عادی در حال خود است و در حجم آن تغییری ایجاد نشده است.
مجاهد میافزاید:« با توجه به اینکه سال جدید است، در آینده نزدیک بودجه نیز تصویب میشود و برای امور عملی در اختیار ارگان های مربوطه قرار می گیرد. جزییات بودجه، اینکه چه تعداد برنامه برای انکشاف دارد و چقدر عادی است، این انشالله در زمان مناسب توسط وزارت مالیه توضیح داده خواهد شد و در اختیار رسانه ها قرار خواهد گرفت؛ اما همینقدر میتوانم بگویم که امارت اسلامی افغانستان برای سال جاری برنامه های انکشافی زیادی دارد که برای آن بودجه و آمادگی وجود خواهد داشت، در کنار آن، بودجه عادی نیز در حالت قبلی خود تعیین شده است، حکومت برای یک میلیون و چهل هزار مامورین دولتی که معاش میگیرند، سال گذشته معاشات آنها را به موقع تحویل داد و پس از این نیز به موقع تحویل خواهد شد و این روند ادامه خواهد داشت. ما امیدواریم نسبت به سال گذشته برنامه های انکشافی زیادی در بودجه انکشافی موجود باشد.»
کارشناسان اقتصادی تاکید دارند که حکومت سرپرست باید این مسوولیت را بپذیرد و برنامه بودجه ملی را با مردم در میان بگذارد.
به گفته آنان، رعایت تعادل بین ولایات در برنامه مهم است و نیاز است به این اصل توجه جدی صورت گیرد.
شاکر یعقوبی کارشناس اقتصادی میگوید:« با توجه به وضعیت اقتصادی افغانستان نیاز به اولویت ها بسیار جدی است که باید در بودجه به آن توجه شود.»
زلمی افغانیار کارشناس اقتصادی میگوید:« امیدواریم بودجه سال ۱۴۰۳ به زودی توشیح شود و هر وزارت بر اساس برنامه های انکشافی خود بتواند ارائه خدمات را مدیریت کند. تا زمانی که مشخص نشود بودجه هر وزارتخانه چقدر است، طبیعی است که مشکلاتی پیش میآید و اداراتی که با شرکت ها قرارداد دارند، منتظر تصویب بودجه هستند.»
عبداللطیف نظری، معین مسلکی وزارت اقتصاد میگوید که حکومت سرپرست تلاش میکند تا یک سری پروژه های اساسی انکشافی را در چهارچوب پلان بودجۀ ملی امسال تکمیل کند و در این جریان برای هزاران تن زمینه کار نیز فراهم خواهد شد.
نظری میافزاید:« در برنامه های آیند ما اولویت به برنامه های داده میشود که جنبه زیربنایی داشته و نقش مهمی در رشد اقتصادی کشور، توسعه و خودکفایی افغانستان داشته باشد، همچنین پروژه های را در نظر داریم که بتوانیم با آن برای جوانان کشور زمینه کار را فراهم سازیم و به گونهٔ تدریجی سطح فقر را در کشور کاهش دهیم.»
این در حالیست که سال گذشته مقامات حکومت سرپرست گفته بودند که تمام پروژههای انکشافی داخلی را از عواید جمع آوری شده کشور تمویل میکنیم.