مجلس نمایندگان امریکا دو مقام نظامی پیشین این کشور که یکی آنها لوی درستیز پیشین اردو و دیگر آن قوماندان پیشین قوماندانی مرکزی اردو را به نشست استماعیه خروج نیروهای امریکایی از افغانستان دعوت کرده بود.
مایکل مک کال، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان، وزارت دفاع و امور خارجه این کشور را متهم کرد که نسبت به اطلاعات سنایپر یا تیراندازی که قبل از انفجار، عامل انتحاری را در میدان هوایی کابل شناسایی کرده بود، بی تفاوت بودند.
وی همچنین انتقاد کرد که در جریان تخلیه کابل، هماهنگی کاملی بین وزارتهای خارجه و دفاع وجود نداشت و بر همین اساس، این روند به قیمت گزافی برای سربازان امریکایی تمام شد.
مک کال میگوید:« سرباز سنایپر به ما شهادت داد که یک بمب گذار انتحاری را در دروازه آبی دیده است. تیرانداز عکس ها و سایر اسناد مرتبط را برای شناسایی مهاجمان ارسال کرده بود؛ اما هیچ پاسخی از سوی مسوولین دریافت نکرد. ما این موضوع را با وزارت دفاع نیز در میان گذاشتیم؛ اما آنها نیز به آن توجهی نکردند.»
جنرال مارک میلی، لوی درستیز اردو امریکا در نشست استماعیه این مجلس گفته است که امریکا به دلیلی در افغانستان با شکست استراتیژیک مواجه شد که با وجود ۲۰ سال ماموریت خود نتوانست دولت و اردو دست ساخته خود را نگهدارد.
میلی افزوده:« حکومت سقوط کرد، اردوی را که ما حمایت میکردیم، از هم پاشید. در آخرین روزهای تخلیه، ۱۳۰ هزار افغان را با بهای گزاف، فرصت خروج دادیم و مهمتر از همه، امریکا را از خطر حملات تروریستی در آینده محافظت کردیم.»
علاوه بر این، کنت مکینزی، قوماندان پیشین قوماندانی مرکزی اردو امریکا گفته است که سربازان امریکایی اقدام نظامی بی سابقه ای انجام دادند و توانستند عملیات تخلیه موفقیت آمیز را انجام دهند.
وی افزوده، سیاست ناهماهنگ و نادرست مسوولین در برخی حوزه ها نیز باعث ایجاد یک سری ناکامی ها شد.
مکینزی میگوید:« هر سفارت در افغانستان تلاش میکرد تا تخلیه خود را تکمیل کند و ما ابتدا قصد داشتیم کسانی را که در لیست F-77 بودند که شامل شهروندان امریکایی و خانوادههایشان بود، تخلیه کنیم که آن را باید در ماه جولای تکمیل میکردیم و به دلیل یک سری مشکلات، تا ۱۴ و ۱۵ اگست ناتکیمل ماند. علاوه بر این سیاست نادرست از نظر هماهنگی باعث شده تا هیچ چیز به صورت منظم انجام نشود.»
شماری از کارشناسان سیاسی میگویند که امریکا ۲۰ سال برای پیگیری اهداف خود در منطقه در افغانستان حضور داشت و هنوز هم برای پیگیری اهداف در موضوعات مختلف بهانه تراشی میکند.
اختر محمد راسخ، کارشناس سیاسی میگوید:« سیاستمداران، سناتورها و جنرال های امریکایی که در مورد شکست جنگ ۲۰ ساله خود در افغانستان اظهار نظر میکنند، زیرا میخواستند حاکمان ذخایر نفت و گاز آسیای مرکزی شوند، و آسیای مرکزی را برای چین و روسیه، سوریه دیگری بسازند؛ از این رو آنها در این پلان خود به دلیلی شکست خوردند که روسیه و چین باهم شدند و در شکست نقشه های آنها گام های موفقی در این منطقه برداشتند تا این جنگ روز به روز طولانی شود و در این جنگ پیروز شوند.»
شهسوار سنگروال، کارشناس سیاسی میگوید:« در تاریخ جهان و به ویژه در تاریخ ایالات متحده امریکا، امریکا چنین شکست شرم آور نخورده بود، قسمی که در افغانستان خورد و دلیل اصلی آن این بود که اولتر از همه، مداخله امریکا در افغانستان و حملات آنها به مردم فقیر افغانستان شرم آور و عقب نشینی آن شرم دیگری بود.»
سربازان امریکایی و دیگر نظامیان خارجی در حالی در ۳۱ اگست سال ۲۰۲۱ از افغانستان خارج شدند که پس از چندین دور مذاکرات امریکا و طالبان در دوحه، بر خروج نیروهای خارجی از افغانستان توافق شد.