شورای امنیت سازمان ملل متحد ماموریت نمایندگی سیاسی خود (یوناما) را در افغانستان برای یک سال دیگر تمدید کرد.
در یک سال گذشته یوناما فقط در مورد افغانستان در نشست های عمومی سازمان ملل متحد و جلسات شورای امنیت گزارش ارائه کرده است.
ذبیح الله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی، فعالیت های یوناما در افغانستان را در یک سال گذشته مؤثر نمیداند و میافزاید که یوناما تنها وظایف یک گزارشگر را انجام داده است.
مجاهد از یوناما انتقاد کرده که در گزارش های خود بی طرفانه عمل نکرده و بر خلاف حقایق عمل کرده که این گونه اقدامات با شأن سازمان ملل متحد و یوناما سازگاری ندارد.
مجاهد افزوده:« فعالیت سال گذشته یوناما موثر نبود. من اشاره کردم، که یوناما تنها کار یک گزارشگر را انجام داده که آن هم موثر نبود و بسیاری اوقات ارقام نادرست را به سازمان ملل منتقل کرده اند. اغلب اطلاعات را به اشتباه تفسیر میکردند و در گزارش جا می دادند. اکثراً یکی دو موضوع را خیلی بزرگ میکردند، بنابراین تمام دستاوردها و پیشرفتهای که در افغانستان صورت گرفته، بالای آن پرده انداخته و در گزارش درج نشده. بنابراین، ارائه این گونه گزارش ها اقدامی مغرضانه تلقی میشود که با شأن سازمان ملل متحد و یوناما همخوانی ندارد.»
تحلیلگران سیاسی میگویند که ادامه ماموریت و حضور یوناما در افغانستان به نفع افغان هاست و این در یک سال گذشته ثابت شده است.
آنها میگویند دلیل اینکه آنچه انتظار می رفت و انجام نشد این است که یوناما هیچ گونه صلاحیتی در عرصه های سیاسی ندارد.
آنها همچنین میافزایند که یوناما باید فعالیت های خود را در بخش بشری با واقعیت ها برابر کند و افزایش دهد.
نجیب الله جامع، تحلیلگر سیاسی میگوید:« ماموریت یوناما در افغانستان در دو و نیم سال گذشته مؤثر، مثبت و به نفع افغان ها بوده است. خواست ما این است که یوناما تلاش های خود را در عرصه بشری تقویت کند. در زمینه سیاسی باور من این است که یوناما هیچ تاثیری ندارد زیرا کشورهای که جامعه جهانی به ویژه شورای امنیت را تشکیل میدهند تصمیم گیرنده هستند و این کشورها در قضایای بین المللی و موضوع افغانستان تصامیم را بر اساس منافع خود میگیرند.»
شهزاده مسعود، تحلیلگر سیاسی میگوید که امیدوار است با تمدید ماموریت یومانا، جامعه جهانی تا پایان سال جاری به تعامل مثبتی با افغانستان برسد و افغانستان مانند گذشته دوباره به عضوی فعال جامعه جهانی تبدیل شود.
وی میافزاید:« امیدواریم تا پایان سال جاری جامعه جهانی با تعامل مثبت با افغانستان روابط برقرار کند تا افغانستان بتواند روی پای خود بایستد و مانند گذشته عضو فعال جامعه جهانی باقی بماند.»
در کابل، مقامات یوناما دیدارهای جداگانه ای با اکثریت مقامات افغانستان داشتند که بیشتر این دیدارها با سراج الدین حقانی سرپرست وزارت امور داخله، مولوی عبدالکبیر معاون سیاسی رئیس الوزرا و مولوی امیرخان متقی سرپرست وزارت امور خارجه برگزار شد، اما ناظران بر این باورند که آنچه در این نشست ها مطرح شد، به درستی از سوی یوناما به نشست های بین المللی ارائه نشده است.