نمایندگی سیاسی سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) همواره حکومت سرپرست افغانستان را به نقض حقوق بشر متهم کرده است.
در گزارش های منتشر شده از سوی یوناما که پس از چند ماه و حتی یک سال منتشر میشود، بیشتر به موضوع نقض حقوق بشر حکومت سرپرست در افغانستان متمرکز میباشد.
با این حال، حمدالله فطرت، معاون سخنگوی امارت اسلامی میگوید که یوناما به جای ماموریت اصلی خود در افغانستان، برای تهیه گزارش های نادرست وقت خود را هدر میدهد.
به گفتهٔ فطرت، یوناما تا حدی مسوولیت خود را در ارائه کمک های بشری به مردم عام افغانستان ادا کرده است.
وی میافزاید:« فعالیت های یوناما در افغانستان تا حدودی از نظر کنترول و مدیریت موسسات و موسسات خیریه مفید تمام شده است، اما گزارش های که از سوی یوناما به سازمان ملل ارسال میشود بر اساس اطلاعات و منابع نادرست به دست آمده است. در این راستا آنها (یوناما) نتوانسته اند ماموریت خود را به درستی انجام دهند.»
از سوی دیگر کارشناسان سیاسی حضور نمایندگی سیاسی سازمان ملل متحد در افغانستان را مفید میدانند.
به گفته آنها، تعدادی از ادارات سازمان ملل متحد یک سری اقدامات مهم را برای کنترول وضعیت بد در زمینه های صحی، بشری و سایر زمینه ها انجام داده اند.
خلیل احمد نادم کارشناس سیاسی میگوید:« فعالیت آنها در افغانستان قطعاً سودمند است. حالا ببینید سازمان ملل هفته ۴۰ میلیون دالر میفرستد، از سوی سازمان ملل و کشورهای دیگر نیز کمک های میآید. یوناما است که به افغانستان صورت میگیرد.»
برخی دیگر نقش نمایندگی سیاسی سازمان ملل متحد را در احیای روابط افغانستان با جهان از نظر سیاسی و اقتصادی مهم میدانند.
به گفته آنها، بدون تلاش و همکاری یوناما، امارت اسلامی در حالی که از نظر سیاسی منزوی است، نمیتواند تعاملات خود را با کشورهای دیگر تنظیم کند.
این در حالی است که ماموریت نمایندگی سیاسی سازمان ملل متحد (یوناما) در افغانستان به تاریخ ۱۶ مارچ به پایان میرسد و شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد تمدید یا عدم تمدید فعالیت های خود در نشست آینده تصمیم میگیرد.