وزارت امور خارجه روسیه در رابطه با نشست دوحه گفته است، این نشست که به ابتکار و تحت حمایت سازمان ملل متحد برگزار شد؛ بی نتیجه و ناموفق بود.
این وزارت افزوده، هر اقدام یا کنفرانسی مربوط به افغانستان که از حمایت امارت اسلامی و کشورهای درگیر در منطقه برخوردار نباشد؛ نتیجه نخواهد داد.
کارشناسان سیاسی میگویند که برگزاری نشست ها بدون حضور و مشارکت افغان ها خلاف قوانین بین المللی است و به گفتهٔ آنها این گونه نشست ها برای مردم افغانستان قابل قبول نیست.
آنها میگویند که اگر سازمان ملل یا سایر کشورهای جهان در مورد افغانستان نگرانی دارند و نشست برگزار میکنند؛ پس باید با حکومت افغانستان که طرف اصلی قضیه است صحبت کنند.
هاتف مختار، تحلیلگر سیاسی میگوید:« هر کنفرانس، طرح و میکانیزمی که خارج از افغانستان باشد و افغان ها در آن سهم نداشته باشند، بدون حضور امارت اسلامی برای مردم افغانستان قابل قبول نخواهد بود. در سایه قوانین بین المللی، هر کنفرانسی بدون حضور ملت باطل و غیرقانونی است.»
توریالی زازی، تحلیلگر سیاسی میگوید:« این گونه نشست ها زمانی نتیجه خواهد داد که نماینده عالی رتبه و با صلاحیت امارت اسلامی در آن شرکت کند.»
برخی دیگر معتقدند که اگر نشست ها بدون شرکت نماینده حکومت افغانستان برگزار شود؛ پس نتیجه نمیدهد و تجربه ثابت کرده است که اقدامات یک جانبه در هیچ موردی مشکل را حل نکرده است.
فضل هادی وزین، استاد پوهنتون میگوید:« حضور نماینده افغانستان در این گونه نشست ها برای تشریح موضع افغانستان برای جهان لازم است و اگر در غیاب نماینده افغانستان برگزار شود، فایده ای نخواهد داشت، زیرا نشست یک طرفه خواهد بود.»
درخواست در مورد نشست های آتی مربوط به افغانستان این است که جهان باید طرف افغانستان را برای شرکت در نشست ها قناعت دهد و کابل نیز با ایجاد یک سلسله اصلاحات برای حل مشکلات افغانستان با جهان از راه گفتگو در این نشست ها شرکت کند.
کارشناسان میگویند، اینکه جهان در مورد افغانستان نشست و کنفرانس برگزار میکند، نشان دهندهٔ این است که جامعه بین المللی همچنان متعهد به تعامل مثبت با افغانستان است؛ اما در پالیسی خود باید ملایم باشد و مسائل داخلی افغانستان را به افغان ها بسپارد.
نجیب الرحمن شمال، تحلیلگر سیاسی میگوید:« امیدواریم در نشست های آتی منافع ملی افغانستان مطرح شود، و بتواند با ایجاد تغییرات مثبت در اقتدار خود در زمینه های سیاست، حکومت سازی، و قناعت دادن به جامعه جهانی، طرف افغانستان به عنوان طرف اصلی مذاکره کند و رسماً از سوی سازمان ملل در کنفرانس های بین المللی دعوت شود، تا مسائل افغانستان از طریق گفتگو و روش های سیاسی حل شود.»
شهزاده مسعود، تحلیلگر سیاسی میگوید:« هر نشستی که در رابطه با افغانستان برگزار میشود نشان میدهد که آنها همچنان به افغانستان علاقه مند هستند و میخواهند به یک تعامل مثبت برسند. امیدواریم که جامعه جهانی، کشورهای بزرگ منطقه و همسایگان با یک موضع واحد به مسائل افغانستان بپردازند تا افغانستان با همکاری جامعه جهانی متحول شده و مانند گذشته به عنوان کشور رقیب در جهان شنناخته شود.»
همچنین مسکو از واشنگتن و ناتو خواسته است تا مسوولیت خود را در بازسازی افغانستان پس از جنگ انجام دهند و سرمایه منجمد افغان ها را آزاد کند.
موضع حکومت افغانستان نیز این است که در نشست های بین المللی مربوط به افغانستان باید با حکومت افغانستان به عنوان مسئول اصلی و تنها مسئول قضیه بحث شود و راه های حل مشکلات موجود مطرح شود.