حفظ حقوق بشر در افغانستان یکی از شروطی است که جهان برای به رسمیت شناختن حکومت سرپرست افغانستان تعیین کرده است.
بار دیگر رینا امیری نماینده ویژه امریکا در امور زنان، دختران و حقوق بشر افغانستان روشن کرد که تصمیم وی در قبال حمایت از حقوق زنان افغانستان ثابت است و به گفته وی، امکان تغییر این تصمیم وجود ندارد.
امیری افزوده که امریکا علاوه بر تصامیم قبلی در مورد حقوق زنان و دختران، با تصمیم سازمان ملل متحد نیز موافق است که بر اساس آن نماینده ویژه برای افغانستان تعیین خواهد شد.
اما شماری از کارشناسان سیاسی تصمیم جهان و به ویژه امریکا را در قبال حقوق بشر یکسان نمی دانند و میگویند که این کشور موارد نقض حقوق بشر در کشورهای دیگر از جمله افغانستان را دارد.
زلمی افغانیار پوپل، کارشناس سیاسی میگوید:« اگر حقوق بشر و دیموکراسی برایشان مهم میبود؛ پس چرا وزیر امور خارجه امریکا توزیع قدرت سیاسی در جمهوریت را مدیریت کرد؟ آن مردمی که امروز در فلسطین کشته میشوند، اما امریکا همچنان مستقیماً از قاتلان آنها حمایت لوجستیکی، سلاح تسلیحاطی و نظامی میکند. درست است که در افغانستان نقاط ضعف وجود دارد و نظام کنونی افغانستان باید با مشورت مردم و نه با فشار، نقاط ضعف را از بین ببرد و امیدواریم دیگر در امور افغانستان دخالت نشود.»
برخی دیگر حمایت از حقوق بشر را واقعیت و اصل عصر حاضر میدانند و میگویند که اگر هیات حکومت سرپرست در نشست دوحه شرکت میکرد، ممکن بود به توافق جامع با سازمان ملل متحد و نمایندگان کشورهای شرکت کننده در این نشست در مورد حمایت از حقوق بشر در افغانستان میرسیدند.
اختر محمد راسخ، کارشناس سیاسی میگوید:« ای کاش طالبان نیز در این نشست شرکت میکردند و پیشنهادات آنها به جامعه جهانی ارائه میشد تا افغانستان به آن مسیر مثبتی به پیش می رفت که در آن نظریات و پیشنهادات همه مردم افغانستان پذیرفته میشد و بر تشکیل نظام توافق میشد که در آن همه افغان ها خود را میدیدند.»
واحد فقیری، کارشناس سیاسی میگوید:« تعیین نماینده ویژه سازمان ملل متحد دو هدف مهم را دنبال میکند، یکی تنظیم و افزایش تعامل جامعه جهانی و امارت اسلامی و دیگر، تلاش ها برای گفتگوهای بین الافغانی.»
اما در حالی که حکومت سرپرست و جامعه جهانی دیدگاههای متضادی در مورد حقوق بشر دارند، به جای اختلاف نظر، پیشنهادها برای تصامیم ملایم به منظور ایجاد تفاهم در این زمینه ارائه میشود.
سازمان ملل متحد، ایالات متحده امریکا و برخی کشورهای دیگر سیاست حکومت سرپرست در مورد حقوق زنان و دختران در افغانستان را تبعیض آمیز خوانده اند، اما امارت اسلامی همواره اطمینان داده است که حقوق زنان و دختران در افغانستان بهتر از هر زمان دیگری محفوظ شده است.