شیر محمد عباس ستانکزی، معین سیاسی وزارت امور خارجه، در نشستی در لوگر به مناسبت سی و ششمین سالگرد خروج نیروهای اتحاد جماهیر شوروی سابق، گفت که خط فرضی دیورند توسط انگلیس ها بر افغانستان تحمیل شده و برای کسی قابل قبول نیست.
وی با اشاره به مناطق قبایلی تحت کنترول پاکستان و خیبر پشتونخوا در امتداد خط فرضی دیورند افزود که نیمی از جغرافیای افغانستان در آن سوی خط فرضی قرار دارد و حکومت افغانستان هرگز آن خط فرضی را به عنوان سرحد نخواهد پذیرفت.
اما این اظهارات ستانکزی خشم پاکستان را برانگیخت و وزارت امور خارجه این کشور نیز در واکنش به این اظهارات بیانیه ای صادر کرد.
در این بیانیه، اظهارات ستانکزی ادعاهای خیالی و خودسرانه خوانده شده و گفته شده است که او نمیتواند قوانین و تاریخ بین المللی را در مورد سرحدات تغییر دهد.
در بخشی از اعلامیه آمده است:« ادعاهای خیالی و خودسرانه افغان ها در مورد سرحدات هرگز واقعیت حقوق، جغرافیا و تاریخ را تغییر نخواهد داد.»
کارشناسان سیاسی این اعلامیه وزارت امور خارجه پاکستان را تلاش برای ادعای کاذب در مورد رسمیت خط فرضی دیورند میدانند و میگویند، با توجه به اراده قبایل ساکن در دو طرف خط و شکل قانونی قضیه، پاکستان نمی تواند به خط مذکور حیثیت سرحد رسمی را بدهد.
توریالی زازی کارشناس سیاسی میگوید:« پاکستان باید این خواب و خیال را به گور ببرد، اینجا خاک افغانستان است و باید به افغانستان سپرده شود.»
برخی دیگر از اظهارات شیر محمد عباس ستانکزی استقبال و حمایت میکنند و میگویند که مردم و دولت افغانستان هرگز اجازه نمیدهند که پاکستان خط فرضی را به سرحد رسمی مبدل کند.
آنها همچنین میگویند که این برای پاکستان یک حقیقت تلخ است که قلمرو و جغرافیای افغانستان همچنان در آن سوی خط فرضی قرار دارد و به گفتهٔ آنها آزاد کردن آن حتمی است.
معین گل سمکنی، کارشناس سیاسی میگوید:« این یک واقعیت دیرینه است و میراثی از زمان انگلیس هاست، به این دلیل باید مردم و دولت ها تصمیم بگیرند، زیرا تا اکنون این مسئله نامعلوم مانده است؛ پس بهتر است که دیگر این موضوع تمام شود.»
این در حالی است که حصارهای نصب شده بالای خط فرضی دیورند توسط پاکستان پس از روی کار آمدن امارت اسلامی در برخی از نقاط این خط از بین برده رفت.
ساکنان دو طرف خط، مثل همیشه مدعی هستند که خط مذکور رسمی نیست و هیچ حکومتی حق ایجاد خط جدایی بین یک ملت واحد را ندارد.