کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان امریکا در مورد توافقنامه بین ایالات متحده و امارت اسلامی در ۱۵ فبروری در دوحه بحث میکنند.
زلمی خلیل زاد، نماینده ویژه پیشین ایالات متحده برای صلح افغانستان نیز برای گفتگو در این نشست دعوت شده است.
بر اساس اطلاعات این کمیته، خلیل زاد در مورد تطبیق و عدم تطبیق توافقنامه دوحه به کمیته معلومات خواهد داد.
کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان امریکا در بیانی در این مورد گفته است، کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان امریکا موضوع این نشست را «چگونه دولت بایدن نتوانست توافق دوحه را در پشت صحنه اجرا کند» عنوان کرد.
این مجلس افزوده:« این نشست در جریان دومین نشست مشورتی برای بحث در مورد وضعیت افغانستان به میزبانی آنتونی گوترش، سرمنشی سازمان ملل متحد در دوحه تحت عنوان «چگونه دولت بایدن در پشت صحنه توافقنامه دوحه را اجرا نکرد» تشکیل میشود.»
پس از ۱۱ دور مذاکره، توافقنامه دوحه در ماه حوت ۱۳۹۸ میان امارت اسلامی و زلمی خلیل زاد، نماینده ویژه ایالات متحده برای صلح افغانستان، در دوحه پایتخت قطر امضا شد.
کارشناسان سیاسی میگویند این نشست به دلیل اجرا نشدن ماده های توافق دوحه برگزار میشود تا ماده های مربوطه این توافقنامه که عملی نشده برای اجرای آن راه های اصولی شناسایی شود.
ایالات متحده برای دستیابی به توافق با امارت اسلامی ۱۱ دور مزاکرات در دوحه انجام داد و سرانجام در ۲۹ فبروری ۲۰۲۰ در نتیجه این مذاکرات توافق حاصل شده را امضا کردند.
اما اکنون سوال این است که در این نشست کدام موضوعات مربوط به توافق دوحه مورد بحث قرار میگیرد و آیا این نشست در اجرای توافق مذکور موثر خواهد بود؟
واحد فقیری کارشناس روابط بین الملل میگوید:« این نشست در کنگرس از سوی جمهوری خواهان برگزار میشود. آنها (جمهوری خواهان) تلاش میکنند بایدن را سرکوب کنند، بایدن را ضعیف جلوه دهند و از این موضوع برای پیروزی در انتخابات استفاده کنند.»
در این توافقنامه، در کنار قطع روابط امارت اسلامی با گروه های مسلح، موضوعات ایجاد حکومت همهشمول در افغانستان و رعایت حقوق بشر در این کشور نیز مطرح میشود.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور پیشین امریکا در مصاحبه با فاکس نیوز، خروج نیروهای امریکایی از افغانستان را شرم آورترین رویداد تاریخ این کشور خواند.